Tartás, gondozás

A déli tájakról származó leanderről sokszor hallani, szereti, ha a „lába vízben, a feje pedig a napsütésben fürdik”.

Valóban szereti a vizet és a napfény éltető erejét, de emellett még sok dolgot szeret. Van olyan is amit nem szeret, nem jól tolerál, és van olyan is amit mi nem látunk szívesen. Ez utóbbi a hazánkban is egyre erősödő UV sugárzásnak köszönhető megégett bimbó, ami aztán anélkül, hogy kinyílna leesik. Így a várva várt virágpompa elmarad. Persze mindenre van megoldás, és némi odafigyeléssel növényeink is jól érezhetik magukat és mi is elégedettek lehetünk a látvánnyal.

Fény-, víz-, talajigény

A leandereket eredeti élőhelyeiken reggeltől estig éri a napfény, ami elősegíti a folyamatos és tartós virágzást.

Gyökereik a szabad földben mélyre nyúlnak, biztosítva ezzel a tápanyag ellátás gazdagságát és elérve a mélyebben fekvő vízrétegeket. 

Tápanyag ellátás

A leandereknél nagyon fontos a megfelelő tápanyag annak érdekében, hogy erős és dúsan virágzó példányaink legyenek.

Ma már zavarba ejtő választék van, ezért érdemes átgondolni, melyek a legmegfelelőbbek, mielőtt tetemes összegben bevásárolnánk.

Átültetés

A cserépben nevelt leanderek gyökereinek határt szab a tároló edényük mérete.

Egészséges fejlődésükben nem csak a tápanyag utánpótlás játszik fontos szerepet. Ugyanúgy nagy hatással van a gyökerük növekedésének lehetősége.

Tavaszi, őszi teendők

Kedvenc növényeink egész évben hol kevesebb, hol több törődést igényelnek. 

A mindennapos szeretgetés, virágról virágra való röpködés és a tápanyag utánpótlás különböző formáin túl, két fontos időszak van amiben megnőnek a teendőink.

Hidegtűrés

A leander egy klasszikus mediterrán növény, jelenléte trópusi hangulatot varázsol kertünkbe, teraszunkra.

Általában konténeres növényként tartjuk, mivel a leanderek többsége -4 °C-nál már visszafagyhat, de vannak olyan fajták, amelyek nagyobb fagyokat is elviselnek, így kiültetésük is lehetséges.

Formázás, metszés

Leander fajtáinknak minden földi jót megadva, egy év alatt általában 20-50 cm-t, ritkább esetben 80 cm-t is képesek nőni. 

Attól függően, hogy milyen formát szeretnénk belőlük, szép, dús bokrot, vagy esetleg törzses fácskát, időközönként metszésre van szükség. Elképzeléseinkbe a növény maga is beleszól természetes formájával.

cserép fajták

A  megfelelő cserepek kiválasztásánál fontos, hogy hova szánjuk és mit szeretnénk bele ültetni.

Megfelelő tárolóedény választásával olyan mediterrán hangulatú balkont vagy kertet varázsolhatunk otthonunkba, amely nem csak a magunk, de a növényeink számára is ideális életteret biztosíthat.

teleltetés

Az ideális teleltetőhely kiválasztásánál több szempontot kell figyelembe venni.

Mielőtt valaki beleszeretne a mediterrán növényekbe, és beszerzésük, gyűjtésük, szaporításuk mellett döntene, érdemes átgondolni, hogy tudja-e biztosítani a megfelelő körülményeket számukra a tél beálltával.