Eukalyptus

Az Eukaliptusz Ausztráliában őshonos. A növény levélzetének ezüstös-kékes színárnyalata és kellemes, aromás illata van. A fa igen gyorsan növekszik, évente 50 centiméterrel lesz magasabb. A leveleit csak tíz eukaliptuszfaj hullatja el, a többi 5-600 faj örökzöld.

Örökzöld levelei nagyon érdekes tulajdonsággal bírnak.

Bármelyik fajta, legyen az kerek, vagy hosszúkás levelű, követni tudja a napfényt, ami annyit jelent, hogy mindig úgy fordul, hogy a napfény csak a levél élét érje. Így nem melegszik fel a napfénytől a levél, és nem ég meg a napon, nem tud kiszáradni. Viszont az is igaz, hogy ezért az eukaliptuszfa szinte alig ad árnyékot.

Az eukaliptusz levél a fő tápláléka az Ausztráliában honos koalának. Csak ők képesek megemészteni a levélben lévő rostokat. A koala nem csak éhségét, hanem szomjuságát is csillapítja az eukaliptusz levelével, mivel soha nem iszik vizet vagy folyadékot. Innen is kapta a nevét is. A „Koala” a bennszülöttek nyelvén „vizet nem ivó”-t jelent.

A levélben található nagy mennyiségű cineol kámforos, hűsitő illatú. Erős baktériumölő hatása van. Inhalálásra, légúti betegségek kezelésére, fertőtlenítésre, sőt még a fogászatban szájöblítésre is használják. Ha egy eukaliptusz ágat vázába teszünk, illatával elűzi a legyeket és a kellemetlen szúnyogokat is.

Az eukaliptuszt mocsaras vidékekre is telepítik, mivel hatalmas gyökérrendszere rengeteg vizet képes a talajból felszívni.

Fája nagyon tömör, még a farontó bogarak sem károsítják, korhadása minimális. Még a tölgynél, diónál is keményebb, ellenállóbb. Szívesen használják hajók építésénél, kerti bútor készítésénél.

Virágjának nincs illata, vagy csak nagyon enyhe. Nálunk sajnos szinte egyáltalán nem virágzik.

Illat hiányában a porzást nem a rovarok, hanem a madarak végzik.

Szaporítani magvetéssel lehet.

A magokat ültetés előtt pár hétre hideghatásnak kell kitenni, csak utána ültethető. Laza jó vízelvezető közegbe vessük el a magokat. kb. 3-4 hét alatt csírázik ki.

Cserépbe ültetését 5-6 leveles korában célszerű elvégezni.

Eukalyptus – Gunnii

Eukalyptus – Citriodosa

Eukalyptus  –  Ficifolia