Átültetés

A cserépben nevelt leanderek gyökereinek határt szab a tároló edényük mérete. Egészséges fejlődésükben nem csak a tápanyag utánpótlás játszik fontos szerepet. Ugyanúgy nagy hatással van a gyökerük növekedésének lehetősége.

Kapott, vett, vagy a már meglévő fajtáinkról levágott ágakat meggyökeresítve 9-12 cm-es lyukas aljú cserépbe érdemes leültetni. A megvásárolható kis méretű csemeték is hasonló nagyságú ültető edényben kaphatók. Ennél kisebb cserépben a föld hamar kiszáradhat, a nagyobb viszont visszafogja a növény fejlődését, mert ezáltal elsősorban gyökérre „gyúr”.

A frissen hozzánk került növények átültetésénél vegyünk figyelembe néhány szempontot.

A postán érkező csemete jó esetben csak néhány napot, rosszabb esetben egy hetet is sötét helyen (dobozban) töltött, a szabad levegő klímáját mellőzve. Tehát megérkezése után hagyjuk akklimatizálódni néhány napig, hogy kiheverje az utazási sokkot.

Minden kertnek/kertészetnek (ahol eddig növekedett az új szerzemény) más a mikroklímája. Sok helyen az optimális és gyors fejlődés érdekében fóliában/üvegházban nevelik a csemetéket, ezért a személyesen vásárolt növényeknek is hagyjunk időt arra, hogy alkalmazkodni tudjanak a nálunk lévő körülményekhez. Ehhez egy félárnyékos, és mégis széljárta hely a legideálisabb.

Átültetés előtt érdemes megnézni a cserép alját, illetve az ott kikandikáló gyökereket, avagy azoknak hiányát. Abban az esetben, ha erős gyökeret látunk a cserép alján kibújni, érdemes 1-2 mérettel nagyobb cserépbe áthelyezni a növényt. Amennyiben még gyengének ítéljük a gyökereket tegyük homok ágyra, melyet igyekezzünk nedvesen tartani.

Időről időre érdemes a kisebb méretű leandereket megemelni és szemügyre venni, hogy is áll a cserép alján kibúvó gyökérzet.

Bár az átültetés optimális időpontja a tavasz, mégis ha a növény állapota azt kívánja, a nyár folyamán bármikor lehet nagyobb edénybe tenni.

mikor SZÜKSÉGES átültetni a LEANDERt?

A fiatalabb leandereket még évente, az idősebb példányokat csak 3-5 évenként szükséges átültetni. Vagyis, ha már a gyökérzet láthatóan beszőtte a földjét eljött az ideje. Ha a legkisebb szél is hamar felborítja növényünket, megváltoztak az egyensúlyi arányok, kevés föld, nagy lombozat. Ha locsoláskor a víz gyorsan átszalad a földön és az alátétben landol, már gyanakodhatunk, hogy a növény felélte a rendelkezésére álló földet, ideje nagyobb cserépről gondoskodni.

Amikor még nincs itt az ideje az átültetésnek, akkor is érdemes felszíni talajcserét végezni. Kaparjuk le a cserép felső részén a földet (egy kis gyökér is jöhet vele) és pótoljuk friss földkeverékkel, melybe hosszú hatású tápgolyókat is keverhetünk.

mit tehetünk, ha a leanderünk már "kinőtt" minket?

Amikor leanderünk elérte az általunk kívánt méretet, nem tudjuk, vagy nem szeretnénk nagyobb cserépbe ültetni, de a földjét már „kiélte”, akkor alkalmazhatunk gyökérmetszést. Becsapjuk kicsit ezzel a növényt, úgy érzékeli, hogy teret kapott, és a gyökereit újra növesztheti.

Nem kell tőle félni, a leander nagy túlélő.

Gyökérmetszéshez vegyük ki a cserépből a virágot és egy éles szerszámmal, vagy akár ásóval is vágjunk le a gyökérlabdából körben és alulról is kb. 5-10 centimétert. Ezután friss földdel helyezzük vissza a leandert a cserépbe.

Ha a növényünk már nagyon öreg és túlságosan sűrűnek ítéljük meg, vagy fiatalítanánk a tövet, esetleg több egyforma leandert szeretnénk osztással próbálkozhatunk. A cserepéből kiemelve, hasonlóan a gyökérmetszéshez, éles szerszámmal vagy ásóval, szekercével, esetleg fűrésszel vágjuk ketté, vagy több darabra a gyökérlabdát, ügyelve a fő gyökerek épségére. A létrejött darabokat ezután friss földdel ültessük külön-külön cserépbe. A művelet után kapott leanderjeinket félárnyékos helyen tartsuk 2-3 hétig, de időjárástól függően akár tovább is. A lombján alkalmazzunk metszést, ha a növény állapota megkívánja azt.

Minden átültetéshez használjunk jó minőségű, tápdús földet!

Átültetés, gyökérmetszés után ne tápozzunk 2-3 hétig! A növénynek elegendő a friss földdel kapott tápanyag.

Átültetéskor a cserép és a földlabda közötti minimális helyigény .

Körben már levágott gyökérmetszés, alulról folyamatban.

Kapcsolodó témák

Cserép választás

Tápanyag ellátás

Formázás, metszés