Skip to content

Ólomvirág - 'Plumbago'

A mediterrán hangulatú kertek egyik csodás, különleges füzérvirágzatú kúszónövénye, mely Dél-Afrikából és a trópusok vidékéről származik. Neve a latin ‘plumbum’ szóból származik, ami az ólomra utal, mivel régen az ólommérgezés kezelésére, valamint a szem gyógyítására használták.

A Plumbago nemzetség, a Plumbaginaceae családba tartozó, közepes méretű cserjék /gyógynövénycserjék, melyek világszerte elterjedtek. Maga a Plumbago nemzetség összesen ± 27 fajt foglal magában, mindegyik a világ legmelegebb vidékeiről, a trópusokról és Dél-Afrikából származik. Érdekesség, hogy bár a legtöbben a Plumbago nemzetséget Dél-Afrikához kötik, ide a 27 fajból csupán 5 köthető. 

Az ólomvirágok égszínkék, világoskék, fehér és skarlát színű kecses virágait júniustól egészen októberig csodálhatjuk. Leveleik éltalában hosszúkás, vagy tojásdad alakúak közép-, vagy sötétzöld árnyalatokban. A cserjék valójában kúszónövények is: leomlanak a támfalakról, támaszték mellett falakra futtathatók, de metszéssel fácskává is alakíthatók. 

A mi éghajlatunkon szabadföldi tartásra még védettebb helyeken sem alkalmasak, viszont dézsás növényként könnyen és biztonságosan nevelhetők / teleltethetők. 
 Ágai törékenyek, ezért lehetőleg szélvédett helyet igényel. Bátran lehet metszeni a dúsabb virágzás érdekében, vagy ha nem akarjuk felfuttatni. Magasságuk (támasztékra futtatva) elérheti a 2,5-3 métert is.

Kék ólomvirág  –  Plumbago ‘auriculata

Fehér ólomvirág  –  Plumbago ‘articulata f.alba

Skarlát ólomvirág  –  Plumbago ‘indica