Formázás, metszés

Hogyan alakítsuk leanderünket, hogy az szép formás, dús lombozatú legyen, és bőségesen virágozzon?
A leander gondozásának talán ez az egyik legfontosabb mozzanata, emiatt is olvasható annyi – sokszor egymásnak ellentmondó – tanács
a metszésre vonatkozóan.

mIÉRT SZÜKSÉGES A LEANDER METSZÉSE?

A leanderek nevelésének a célja a környezetünk díszítése mellett a lelkünk melengetése is. E feladatokat növényünk akkor látja el maradéktalanul, ha mi is biztosítjuk számára a megfelelő ellátást, és segítjük abban, hogy szépségét teljes mértékben kibontakoztathassa.
Ennek egyik fontos eszköze a metszés, a leander formázása, ezáltal a virágzás serkentése.
A leanderek nagyon eltérőek, egyiknek erős, magasba törő ágai vannak, a másiknak vékony, gyenge az ágrendszere. Vannak nagy levelű, gyors növekedésű és apró levelű, lassan növő fajták is.
Az egyik szépen bokrosodik anélkül is, hogy elővennénk a metszőollót, a másik hamar felkopaszodik, féloldalas, vagy kesze-kusza lesz. Eltérő a bugák mérete és a virágok elhelyezkedése, a virágzási hajlam is. Pont e különbözőségek miatt nehéz általános érvényű szabályokat felállítani.

Egy felkopaszodott, keveset virágzó, megfakult szépségű példány is képes megújulni, és lehet néhány éven belül pompázatos szépség, ha nem félünk a metszőollót elővenni, és egy teljes fiatalítást elvégezni.
Ha nem várjuk meg ezt az állapotot,
hanem az első perctől kezdve metszegetjük, formázgatjuk a növényünket, akkor azt folyamatos,
dús virágzással hálálja majd meg nagy örömünkre.

mIKOR ÉRDEMES A LEANDERT METSZENI?

Általánosságban elmondható, hogy metszeni bármikor lehet, de nem mindig érdemes!
Természetesen, ha letörik egy ág, vagy beteg lesz a növény, ha nagyon felkopaszodik, haladéktalanuk elő kell vennünk a metszőollót.
A teljes fiatalító visszavágást tavasszal érdemes elvégezni, a megindult kis hajtások egy részét ki kell törni, hogy a megmaradók erősebbek legyenek. Az alakítást következő tavasszal folytatni kell a bokrosítás érdekében.
Az alakító metszések ideális időpontja szintén a tavasz, illetve az augusztus.
Ennek oka, hogy a tavaszi metszésből jó esetben nyár végére, az augusztusi metszésből következő tavaszra lesz virágzó hajtás. 

Ekkor vagy igény szerint metszünk, formázunk, vagy alkalmazzuk a harmadoló metszés szabályát,
mely leanderek esetében a hajtások egyharmadának visszametszését jelenti, így bőven marad virágzó águnk is.
A következő évben a visszametszett ágak új hajtásai is elkezdenek virágozni, ekkor az ágak másik egy harmadát vágjuk vissza, harmadik évben a megmaradó legmagasabb ágakat. Így folyamatosan formázhatjuk a növényünket anélkül, hogy hosszabb időszakra le kellene mondanunk a virágpompáról.

Augusztus utánra nem érdemes hagyni a metszést, mert a kis hajtások nem tudnak kellően megerősödni a teleltetés előtt.
Ha közeledik a behordás ideje, sokan szembesülnek azzal, hogy túl nagyra nőtt a leanderük, nem fér be a teleltetőbe. Ebben az esetben elkerülhetetlen a metszés. Ha kellően alacsony hőmérsékletű a teleltetőnk, akkor a hajtások csak tavasszal fognak megindulni.

Tavaszi alakító metszés. Fotó: Wiki How
Virágzás utáni meszés. Foto: Wiki How

fA, VAGY BOKOR LEANDERT NEVELJÜNK?

Ha megvártuk, hogy leanderünk megmutassa a virágját, eldönthetjük, hogy milyen formájú növényt szeretnénk belőle kialakítani, inkább nagy kerek bokrot, vagy törzses fát.
Ennek megfelelően kell elkezdenünk a metszését. Általános szabály, hogy a levélkörök fölött 1-1,5 centiméterrel vágjuk el a szárat, hiszen az új hajtások mindig a levélnyelekből törnek elő. Ha még zöld a szár, akkor nagy valószínűséggel csak a legfelső levélkör fog kihajtani, ha már kellően fás, akkor minden levéltő meg fog indulni.

Ha fát szeretnénk, tavasszal a magasba törő ágat a kívánt törzsmagasságban metsszük vissza a levélkör felett, és csak a legfelső 3 hajtást hagyjuk megerősödni, a többit kitörjük. Augusztusban a 3 hajtást is visszavágjuk a második levélkör fölött, majd következő év tavaszán a 9 hajtásunkkal is ezt tesszük, szintén a második levélkör fölött. Ezután kezdődhet a formázó metszés, ekkor már a virágban is gyönyörködhetünk. 

Hasonló az eljárás bokor esetében is, a hosszú ágat ekkor a harmadik levélkör fölött vágjuk vissza, és meghagyjuk az összes hajtást, melyeket a következő metszési időszakban újra 3 szemre kurtítjuk, legközelebb már csak alakító metszést végzünk, és élvezzük a virágtengert. 

Gyenge ágrendszerű növény esetén mindenképpen virágtámaszt kell alkalmaznunk, amíg kellően megerősödik a törzsnek szánt rész, vagy megpróbálkozhatunk hármas fonott törzs kialakításával is.

Sokszor felmerül a kérdés, mi legyen az elnyílott bugákkal. Ha maguktól nem száradnak el, akkor következő tavasszal már korán hoznak új virágokat, de kisebb intenzitással, mint az első virágzásnál. Emellett hátráltatják az új bugák kifejlődését, ezért érdemesebb inkább levágni vagy tőből kitörni őket. 

A metszés során levágott egészséges ágak alkalmasak szaporításra, megörvendeztetve rokonainkat, szomszédainkat, barátainkat, vagy akár csere tárgyát is képezheti.

Foto: White Flower Farm

Kapcsolodó témák

Cserép választás

Átültetés

Tápanyag ellátás