Egyesületünkről

 

A közösségi háló adta egyik nagyszerű lehetőség a hasonlóan gondolkodó, ill. hasonló érdeklődéssel bíró emberek egymásra találása. Számos fórum jön létre ilyen alapon, aztán az idő és tagjainak kitartása eldönti fennmaradását.

Így szerveződött a „Leander, a híres …” fórum is, amelynek életképességét 12 éves múltja, közel 1000 hozzászóló, a százezret közelítő bejegyzés és folyamatos intenzív „csevegő” forgalma bizonyítja. Az itt egymásra találó embereket összeköti a leanderek, és azok környezetének — a mediterrán növényeknek (és talán életérzésnek) — a szeretete. Többségünkben amatőrök vagyunk, akik egyéb elfoglaltságaink mellett szabad időnkben beszélgetünk szeretett növényeinkről, megosztjuk örömünket egy-egy szép virág kinyílása, egy új fajta megszerzése, magoncokból teremtődő különleges új szépségek megjelenése fölött, kicseréljük tapasztalataikat. Egy idő után az ismeretlenül is barátokká váló emberekben felmerült az igény a személyes találkozásra (amely mindjárt kiegészülhetett a résztvevők által birtokolt eltérő leanderek cseréjével). Az ötletet tett követte és néhány jó hangulatú találkozó után továbblépésre szántuk el magukat.

2013-ban létrehoztunk egy nonprofit egyesületet, amely a mediterrán növények, ezen belül is különösen a leanderek kedvelőinek összefogására alakult. Amatőr szervezetként elsősorban baráti társaságként működve alakultunk, de egyesületként létünket többlet tartalommal szeretnénk megtölteni. Hívjuk és várjuk a többi leander szerető embert és fórumot, munkálkodjunk együtt kedves növényünk minél jobb megértésén és megismerésén.

A megőrzendő rendszeres baráti találkozókon túlmenően az évek során a fórumok tagjainak köszönhetően hatalmas tudásanyag gyűlt fel, ezt szeretnénk összefogni, rendszerezni. Látjuk egyfelől az újoncok igényét — vagy épp évek óta “zugolvasóként” az eseményeket követő, de aztán régi-új ismerősként színre lépőként — a segítő tanácsokra, szép fajták megszerzésére, másfelől a „törzsgárda” önzetlen segítségnyújtását, ahogy minden tudásukat megosztva igyekeznek segíteni a fórumra beesett fáradt és elkeseredett “vándor” baján. Ezeket a tapasztalatokat szeretnénk rendszerezni, témák szerint összegyűjteni és az egyesület honlapján közzétenni, hogy a válaszokért ne kelljen sokezer bejegyzést átolvasni. Tervezzük a Magyarországon fellelhető nemzetközi fajták listájának összegyűjtését, valamint az itt ültetett magoncok nevesítésre méltó példányait (talán nevelőjének elérhetőségével együtt, hogy a lelkes igénylő tudja, hova kell fordulnia, ill. ne okozzanak kavarodást az azonos névre keresztelt eltérő eredetű variánsok). Miután az ember egyedülálló móron írni és olvasni (és szerencsére fényképezni) tud, így megőrizve évezredek tapasztalatát, szeretnénk mi is a hazai és külföldi szakirodalmat a teljesség igénye nélkül minél jobban megismerni és megismertetni tagjainkkal.

Szeretettel várunk minden mediterrán virág szerető barátot, teremtsük meg együtt a felüdítő pihenést jelentő magyar leander oázisokat!

A személyes találkozásig látogassatok el az egyesület “fórumára” és a “facebook oldalunkra”.

Elérhetőségeink:

06-30-9666-916

leanderegyesulet@gmail.com