A bougainvillea története

Kép forrása: Royal Botanic Gardens | Plants of the World

Tudományos név

Bougainvillae

Rendszertan

  • Törzs: zárvatermők  (Magnoliophyta) 
  • Csoport: valódi kétszikűek  (Eudicots)
  • Osztály: kétszikűek  (Magnoliopsida)
  • Rend: szegfűvirágúak (Caryophillales)
  • Rend: tárnicsvirágúak  (Gentianales)
  • Család: csodatölcsérfélék  (Nyctaginaceae)
  • Nemzetség: bougainvillae
  • Faj: Bougainvillae

A bougainvillea (murvafürt) latin nevét egy francia tengernagyról,  Louis Antoine de Bougainville-ről kapta. A több tucatnyi színben ponpázó csodás kúszónövény őshazája Dél-Amerik, mára azonban már a világ minden pontján megtalálható, éghajlati viszonyoktól függően, szabadföldi, vagy dézsás növényként. 

Természetes élőhelyén a bougainvillea csavarodó törzsével 3-4 méter magasra kúszik fel miközben óriási virágkoronát nevel. 

Több fajtájának a törzse is, csak úgy mint a hajtásai tövisesek. Ezek a tövisek segítik a kapszkodásban, ami legtöbbször a saját kusza hajtásait, időnként azonban más növényeket is jelent. 
Ennek ellenére a természetes támasztékként használt környező növényeket nem fojtja meg, csupán a segítségüket veszi igénybe a saját növekedéséhez.

Azokoknál a példányoknál melyek nem a szabad, természetes környezetükben hanem kaspókban, dézsákban nevelkednek, gyakorta hiányoznak a törzs óriás tüskéi, így számukra külön támasztékot kell biztosítani.

Nagyon gyors növekedésű évelő, hosszan tartó, dús virágzással.  Természetes élőhelyén, a dél-amerikai dzsungelekben, a jellemzően a mediterráneum orszáaiban is több, mit fél évig, áprilistól akár október végéig virágzik. 

Lételeme a forróság, viszont a szélre érzékeny és a fagyokat sem tűri. Ez rögtön jelzi is, a mi klímánkon kizárólag teleltetést igénylő, dézsás növényként tartható.

Azok közé a növényk közé tartozik, akik szeretnek kicsit szenvedni. Csak tűző napon nyílik, ha pedig kevés virágot hoz, kicsit ki kell szomjaztatni, vagyis csökkenteni kell a locsolás intenzitását. A virágzás érdekében célszerű a hosszú hajtásokat finoman  visszavágni, ez a növény sűrűsödését és virágzását is serkent.  

Locsoláskor ha lehetséges lágy vízzel öntözzük, hasonló körülményeket teemtve ezzel is a természetes élőhelyén megszokottakhoz.