Xylella Fastidiosa

2013 októberében Európában először, a dél-olaszországi Puglia tartományban hirtelen száradástól pusztuló olajfákból mutatták ki a Xylella fastidiosa (Xf) nevű baktériumot.

1. kép: Xylella fastidiosa baktériummal fertőzött olajfa

Száznál is több haszon- és dísznövényfajt képes megfertőzni, jelenleg ez az egyik legsúlyosabb veszteségeket okozó károsító, amely az EU közös növény-egészségügyi szabályozása alapján a karantén listánkon szerepel [7/2001 (I.17.) FVM rendelet]. Különös jelentőségére való tekintettel az egész Unióra kiterjedő határozat (2015/789/EU) írja elő a behurcolásának és terjedésének megakadályozásához szükséges intézkedéseket. Ezek a kórokozóra fogékony növények – köztük a leander – szaporítóanyagaira vonatkoznak, a vetőmag kivételével, mert azzal nem terjed!

A kórokozók jellemzői és előfordulása

A baktérium a faszöveti edénynyalábokban gyorsan terjeszkedve lezárja a víz és a tápanyagok áramlását, ez vezet a növények száradásához. Az Észak-, Közép- és Dél-Amerikában őshonos fajnak négy alfaja ismert (Xf subsp. pauca, multiplex, fastidiosa és sandyi), melyek gazdanövény köre és éghajlati igénye eltérő.
A Xylella fastidiosa alapvetően melegigényes baktérium, az alfajok többsége szubtrópusi eredetű. A Xf pauca kivételével azonban előfordulnak az USA hűvösebb területein is, ha nem is okoznak olyan súlyos károkat, mint az ország déli részein. Az egyre gyakoribbá váló hosszú, forró nyarak a tartós, száraz időszakokkal növelik a kockázatot, a globális felmelegedéssel egyre növekvő szerepe lehet a kórokozónak térségünkben.

A baktérium az iránta fogékony több száz növény közül a fásszárúaknál (csonthéjas gyümölcsűek, szőlő, citrusfélék, lombos fák és díszcserjék) okoz megbetegedést, pusztulást. A lágyszárúakat tünetmentesen fertőzi, de éppen az ilyen növények behozatala rejti magában a továbbfertőzés komoly veszélyét. Nagy távolságokra fertőzött szaporítóanyaggal terjed, maggal azonban nem! Azért kell mindent megtenni a bekerülés megakadályozására, mert ha már megtelepedett, továbbterjedését biztosítják a fogékony növények faszövetéből táplálkozó kabócák. Közülük a tajtékos kabóca egész Európában, így hazánkban is széles körben jelen van. A fehér telepeket képező lepkekabóca a háncsszövetből táplálkozik, így a Xf terjesztésében nem vesz részt.

Az európai fertőzések történetében a leanderek különösen jelentős szerepet játszanak. Az Olaszországban már egymillió olajfa pusztulását okozó Xf pauca alfajt feltehetően Közép-Amerikából importált leander növényekkel hurcolták be. Az egész földközi-tengeri medence olivatermesztését veszélyezteti, a térség leandereit is.

A 2015 nyarán Korzikán, majd Dél-Franciaországban azonosított Xf multiplex alfajt eddig még nem mutatták ki leanderből, de számos más, kedvelt mediterrán dísznövény (pl. mirtuszlevelű pacsirtafű, levendula, rozmaring) száradását, pusztulását okozza.

2. kép
3. kép
4. kép

2. kép: Egészséges növény (http://plantinfo.co.za/wp-content/uploads/2015/11/Polygala-myrtifolia-flowers.jpg)
3. kép: Xf fertőzött pacsirtafű ©: Bruno Legendre, Anses Plant Health Laboratory, Angers (FR);
4. kép Xf fertőzött pacsirtafű © Donato Boscia, CNR – Institute for Sustainable Plant Protection, UOS, Bari (IT)

Franciaországban mirtuszlevelű pacsirtafű növényekből mutatták ki a leggyakrabban a Xylella fastidiosa baktériumot.

A 2016-ban Németország szászországi tartományában, Európában elsőként meghatározott Xf fastidiosa alfajt, amely a szőlőnövények pusztulásához vezető száradást, a Pierce betegséget is okozza, egy ellenőrizetlen származású leanderen azonosították!

A negyedik alfaj, a Xf sandyi pedig elsősorban leander növényeket fertőz, de ez eddig még nem jelent meg Európában.

5. kép: Németországban ebből a leander növényből mutatták ki az első Xf fertőzést

Tünetek

A Xf a víz- és tápanyagszállítás gátlásával váltja ki a jellegzetes tüneteket: a levélszél perzselődést, levélhervadást, ágszáradást, elhalást és törpülést, súlyos esetben a növény pusztulását.

6. kép
7. kép
8. kép

6. kép: Korai tünet leanderen© Françoise Petter (EPPO)

7. kép: Előrehaladott tünet leanderen © Donato Boscia, CNR – Institute for Sustainable Plant Protection, UOS, Bari (IT)

8. kép: Levélszél sárgulás és csúcsbarnulás leanderen
© Donato Boscia, CNR – Institute for Sustainable Plant Protection, UOS, Bari (IT)

A leandereknél és más dísznövényeknél barnulnak a levélszélek, a levelek fakók, sárgák vagy sárgásfehérek, a levélcsúcs barnul. A levélszáradás nem specifikus, összetéveszthető számos más kórokozó, kártevő vagy éppen élettani, tápanyag-ellátottsági tényező kiváltotta, hervadásos vagy levélszáradási tünettel. 

Különbség, hogy a Xylellánál a levelek a szélüktől kiindulva kezdenek sárgulni a közepük felé, míg a víz stressznél a sárgulás középen kezdődik és halad kifelé.
Gyakran következik be a levél egy-egy részén elhalás, mely átterjed az egész levéllemezre. Számos esetben azonban tünetmentes a fertőzés.

9. kép
10. kép

Franciaországban számos esetben bizonyult fertőzöttnek a jeneszter.

9. kép: Egészséges növény http://www.correzitude.fr/NATURABRIVA/7-MATORRAL/Spartium-junceum.html
10. kép. Xf fertőzéstől elszáradt növény © Donato Boscia, CNR – Institute for Sustainable Plant Protection, UOS, Bari (IT)

A Xylella fastidiosa baktérium behurcolása és terjedése ellen 2015-ben a korábbinál szigorúbb szükséghelyzeti határozat (2015/789/EU) jelent meg az EU tagállamaiban végrehajtandó védelmi intézkedésekről. Közülük az alábbiak a legfontosabbak:

• A forgalmazási előírások a szaporítóanyagokat érintik, a vetőmag kivételével. A baktérium iránt fogékonyként a határozat 1. mellékletében felsorolt növények nagyon szigorú feltételekkel hozhatók be az EU-n kívüli országokból, s szállíthatók el az EU-n belül a fertőzésre körülhatárolt területről.
Az EU-ban már Xylella-fertőzöttnek bizonyult gazdanövények és az import vizsgálatok során több esetben fertőzöttnek talált kávécserje a hivatásszerű tevékenységet végzők számára az Unióban csak a termőhely kórokozó-mentességét igazoló növényútlevéllel forgalmazhatók.

 

• A tagállamokon belül a hatóság rendszeres felderítést végez a baktérium esetleges előfordulásának kimutatására.
• A baktérium okozta fertőzéskor a terjedés megakadályozása érdekében a hatóság elrendeli a fertőzött növények, valamint az azoktól számított 100 m-en belül a lehetségesen fertőzött gazdanövények megsemmisítését, 10 km-es körzetben legalább öt évre ilyen növények elszállításának tilalmát.

11. kép

11. kép: Xylella fastidiosa baktériummal fertőzött kávécserje hajtása
© Wietse den Hartog (Hollandia nemzeti növényvédelmi szervezete)

E szigorú intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a Magyarországon eddig még nem kimutatott baktérium ne is kerüljön be hazánkba, vagy ha ez megtörténik, sikerüljön jelenlétét felszámolni. Ezt célozza növény-egészségügyi rendeletünk előírása is, miszerint észlelésének gyanúját be kell jelenteni a megyei kormányhivatalnak. 

Kiemelt karantén károsító, a fellépés ellene nem termelői-lakossági kompetencia: ne tüntessük el a tüneteket a károsodott növényi részek lemetszésével és elégetésével! 

Amellett, hogy kötelező, érdemes is a hatóság növény-egészségügyért felelős szakembereihez fordulni, ők megteszik a kórokozó kimutatása esetén a szükséges intézkedéseket az összes termelő és dísznövény-kedvelő érdekében a növényeinket fenyegető veszély felszámolására.

Szerző:

Dancsházy Zsuzsanna
növény-egészségügyi mérnökszakértő
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság
Növényegészségügyi és Szaporítóanyag-ellenőrzési Osztály

A témában további fontos információk találhatók az alábbi oldalakon:

http://portal.nebih.gov.hu/-/xylella-fastidiosa-nevu-bakterium-terjedesenek-megakadalyozasarol

https://portal.nebih.gov.hu/-/europaban-a-xylella-szolot-is-fenyegeto-alfaja-

A baktériumra fogékony növények száma több százra tehető, jegyzéküket a Xylella fastidiosa behurcolása és terjedése elleni 2015/789/EU határozat I. melléklete tartalmazza:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:02015D0789-20160514&qid=1473597828828&from=EN

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32023R1706

 

További cikkeket olvashatsz a témában:

xylella fastidiosa Nébih felhívás

Xylella fastidiosa az EPPO régióban

levélmegperzselődéses megbetegedés