A leander levél perzselődéses megbetegedése elsősorban Kalifornia déli részén fordul elő. A Xylella fastidiosa baktérium okozza, amely a szőlő Pierce-féle betegségét és a mandula levélpezselődését is előidézi. A leander megbetegedését okozó X. fastidiosa törzs nem betegíti meg a szőlőt, így a leanderek eltávolítása nem gyéríti a szőlőket fertőző X. fastidiosa törzseket. A baktérium rovarvektorok által terjed, elsősorban kabócák által, amelyek a vízszállító edénynyalábok (xylem) nedvét szívogatva táplálkoznak.

A betegséget először az 1900-as évek elején Dél-Kaliforniában észlelték. A korabeli adatokból úgy tűnik, hogy a X. fastidiosa okozta betegség akkor újonnan került oda behurcolásra. Azóta az USA teljes déli részén elterjedt, feltételezések szerint északra a Homalodisca vitripennis kabócafaj elterjedési területének megfelelően került. A betegség által megtámadott leanderek hervadni kezdenek és az első tünetek megjelenésétől számított 3-5 éven belül elpusztulnak. Jelenleg nincs ismert gyógymód a betegség ellen.

tünetek

A tünetek egész évben megjelenhetnek, de késő tavasszal válnak nyilvánvalóbbá, amikor a meleg időben a gyorsabban kifejlődnek. Egy vagy több ágon a levelek sárgulni kezdenek és elhervadnak, hamarosan a levelek széle sötét sárgára vagy barnásra színeződik, és a levelek elhalnak. A betegség előrehaladtával mind több ág érintetté válik, és a növény elpusztul. A tünetek sokkal súlyosabbak és gyorsabban kialakulnak a kaliforniai meleg belső völgyekben, mint a hűvösebb tengerparti területeken.

kórokozó

A betegséget a Xylella fastidiosa baktérium okozza. Mára a kutatók a X. fastidiosa több alfaját különítették el, és jó hír, hogy néhány alfaj csak néhány növényfajt képes megfertőzni. Például a leandert fertőző X. fastidiosa subsp. sandyi csak a leandert betegíti meg. A kutatók eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy ez az alfaj leanderen kívül más növényfajt megfertőzött volna. Rossz hír viszont, hogy 2 nagyon hasonló alfaj, a szőlőskertekben hatalmas kárral járó Pierce betegséget okozó X. fastidiosa subsp. fastidiosa és a Xylella fastidiosa subsp. multiplex sok más növényfajon, így leanderen is megtalálható.

Egy közlemény szerint Észak-Amerikában a X. fastidiosa 3 alfaja található meg. X. fastidiosa subsp. multiplex (helyben fellelhető), X. fastidiosa subsp. fastidiosa és X. fastidiosa subsp. sandyi (mindkettő a baktérium trópusi eredetű változata).

Kaliforniában a X. fastidiosa subsp. multiplex 3 típusát különítették el (mandula, őszibarack és tölgy típus), fertőzési kísérletben vizsgálták a törzsek által megfertőzhető alábbi gazdanövény kört:

Mandula típusú: mandula, olajfa, fekete zsálya és Brittlebush (Encelia farinosa)
Őszibarack típusú: őszibarack, kajszibarack, piros levelű díszszilva, éger
Tölgy típusú: édes gumifa, piros levelű díszszilva, éger, Western Redbud (Cercis occidentalis), aranyeső, akác
fastidiosa subsp. fastidiosa: szőlő, szeder, cseresznye, eperfa, lucerna és egyebek
fastidiosa subsp. sandyi: leander
A vörös levelű díszszilva érzékeny volt a tölgy és őszibarack típusú Xylella törzsekre és át tudott terjedni a mandula típusú is, de nem a szőlő és leander típusú. Szerencsére a leandert, az édes gumifát és a szedret fertőző típus nem terjedt át más fajta növényekre. Jelenleg is folyó, a baktérium terjedését célzó kutatásokban a gazdafajok nagy száma miatt elsősorban a mezőgazdasági jelentőségű növényfajokat vizsgálják Kaliforniában és az US déli részén.

elkülönítő kórjelzés

A betegség tünetei gyakran összekeverhetők a szárazság tüneteivel. Vízhiány esetén azonban egészséges növénynél a sárgulás és levélhullás minden ágon egy időben jelentkezik. A szárazság következtében sárguló levelek egyenletesen sárgák, vagy a sárgulás a középső levélérnél kezdődik, míg a levél hervadásos megbetegedésénél a folyamat a levelek hegyénél vagy szélénél kezdődik. Ha a szárazság okozta folyamat még nem súlyos, öntözés hatására a növény felépül. A X. fastidiosával fertőzött növény nem jön helyre locsolás után, mert a baktérium eltömi a vízszállító csöveket és korlátozza a víz eljutását az érintett ágakhoz.

A levélszélek barnulását só vagy bórmérgezés is okozhatja. Ebben az esetben a levelek többnyire nem hervadnak és a tünetek kifejezettebbek az idősebb leveleken.

A szőlő Pierce-féle betegségét diagnosztizáló növény-egészségügyi laboratóriumok ugyancsak képesek a leander X. fastidiosa fertőzöttségének kimutatására. A talaj vagy a növényi szövetek elemzése segít eldönteni, hogy a tünetek ásványianyag-hiány következményei-e. Ha sómérgezés a probléma, akkor a növény állapota javul, amikor a gyökérzet túljutott a talaj sórétegén, míg a levél perzselődéses megbetegedése esetén nincs javulás.

A leander levelek hegyének elhalása a leander levél megperzselődés következtében. - Fotó: J. Michael Henry

A fertőzés terjedése

A növény xylem szállító rendszerében található X. fastidiosa a növényi nedvvel táplálkozó rovarokkal terjed növényről növényre. Dél-Kaliforniában a fő terjesztő vektor a Homalodisca vitripennis (korábban Homalodisca coagulata) kabócafaj, amelyet Kaliforniában először 1900-ban írtak le. A rovar a fertőzött növény nedvéből táplálkozva fertőződik. A baktérium elszaporodik a kabóca szájában, így az egyszer fertőződött kifejlett kabóca egész életében fertőzött marad. A nimfák vedléskor megszabadulnak a fertőzöttségtől is. Amikor a kabóca táplálkozás céljából átvándorol egy másik növényre, szájában magával viszi a baktériumot és az átkerül a következő növényre. Amikor a baktérium bekerül a xylem rendszerbe, ott elkezd szaporodni és szétterjed a növényben olyannyira, hogy nagymértékben akadályozza a víz növényen belüli mozgását.

A kaliforniai Coachella völgyben a Homalodisca liturata kabócafaj elterjedtebb, mint a Homalodisca vitripennis, így ott feltételezhetően az a fertőzés fő vektora. Egyéb kabócafajok (pl. a Graphocephala atropunctata) szintén szerepet játszhatnak a baktérium növények közötti terjesztésében. Utóbbi gyakran megtalálható Kalifornia öntözött, dísznövénnyel beültetett tengerparti részén.

A terjesztő vektor meghatározása és biológiája: A Homalodisca liturata kabóca csaknem fél hüvelyk hosszú, nagyobb mint a kaliforniai kabócák többsége. Kaliforniában évente a kabócák két nemzedéke nő fel. Az áttelelő kifejlett kabócák tavasszal petét raknak, az első generáció kora nyárig kifejlődik, és a nyár közepén petézik. A második generáció nyár végétől fejlődik az áttelelő nemzedékké. A fiatalok életük nagy részét azonos növényen töltik, és nem terjesztik tovább a fertőzést, de az idősebb kifejlett egyedek szárnnyal rendelkeznek és más növényre repülve petéiket és a baktérium fertőzést terjesztik.

Kifejlett Homalodisca vitripennis kabócafaj a leander levelén. - Fotó: Jack Kelly Clark
A leander levelek kabócák terjesztette levél megperzselődéses betegsége. - Fotó: Jack Kelly Clark

Kezelés, megelőzés

Nincs ismert eljárás a leander levélperzselődéses betegségének kezelésére. A tünetet mutató rész levágása javíthat a növény megjelenésén, de nem menti meg a növényt. Ekkorra a baktérium már szétterjedt a növény teljes szállító edénynyaláb rendszerében és a már tüneteket mutató rész csupán a fertőzés elsődleges helyét jelzi. A kutatók szerint egyes leander fajták enyhébb tüneteket mutatnak, és tovább élve maradnak, mint más szintén fertőzött fajták. Bár csak néhány leanderfajta X. fastidiosa iránti fogékonyságát vizsgálták, elképzelhető, hogy egyes fajták képesek a baktériumos fertőzöttség klinikai tünetek mutatása nélküli elviselésére.

A Homalodisca liturata kabóca egész évi nagy száma miatt a jelenleg elérhető rovarirtó szerek nem alkalmasak a betegség megfékezésére és terjedésének megakadályozására. A legjobb, ha a fertőzött növényt minél előbb eltávolítjuk a fertőzési forrás csökkentésére, de nincs kísérletes tapasztalat az eljárás megítélésére. Kaliforniában a Pierce betegség megelőzéséra a kabócával táplálkozó ragadozó darazsakat bocsátottak szabadon a Homalodisca liturata fertőzött területeken. 

A jótékony ragadozók odacsalogatására csupán nagy pollen és nektár tartalmú virágzó növényeket kell telepíteni. Ilyenkor kerülni kell a kémiai rovarirtó szereket, amelyek elpusztítanák a rovarokat. Ha a biológiai kontroll nem elégséges, akkor lehet a kémiai védekezéshez fordulni. A Bayern gyártotta Cyfluthrin és Imidacloprid kontakt módon és szisztémásan egyaránt pusztítja a rovarokat, így elegendő évente egy alkalommal elvégezni a kezelést. További alkalmazható szerek: Malathion, Carbaryl/Sevin, Insecticidal szappan, Neem oil, és Permethrin.

Más utakon is segíthetjük növényünk megvédését a kabóca terjesztette Xylella fertőzéstől: a növény optimális egészségi állapotának biztosítása megfelelő víz- és tápanyag ellátással, valamint mulcsozással (utóbbit, hogy a fertőzést hordozó gyomokat távol tartsuk a védendő fogékony növénytől). A fertőzött növényt minél előbb el kell távolítani a betegség továbbterjedésének megakadályozására. Két növény metszése között a művelési eszközöket az esetleges fertőzés továbbhurcolásának megelőzése céljából 10%-os hypóval vagy 90%-os izopropil alkohollal fertőtleníteni kell.

Balra a betegség következtében pusztuló leander a már elszáradt mellett - Fotó: Jack Kelly Clark
Beteg leander az egészséges rózsaszín és fehér leander között. - Fotó: Jack Kelly Clark

Kiegészítés

Magyarországi helyzet: a kórokozó, a Xylella fastidiosa baktérium Magyarországon ezideig nem került kimutatásra. 2013-ban behurcolták Európába, jelenleg az olasz csizma sarkát képező Apulia-i területeket fertőzi. A szigorú korlátozások és óvórendszabályok ellenére a szakemberek egyöntetű véleménye, hogy csupán lassítani lehet a fertőzés terjedését, de a kórokozó kiirtása, a betegségtől való mentesítés reménytelen, így előbb-utóbb Magyarországon is megjelenik.

Miután Európába „frissen behurcolt” kórokozóról van szó, nagyon hiányos a fertőzéssel kapcsolatos ismeretanyag, a várható hatások. Nem ismert az európai növényfajok fogékonysága, valamint, hogy a fogékony növények közül melyek lesznek klinikai tünetekben megnyilvánuló megbetegedést mutatók és melyek csupán tünetmentes hordozók. A máshol leírt több száz fogékony, sokszor azonban tünetmentes fertőzést hordozó növény alapján hasonló eredményre számíthatunk Európában is. Ez nagyban segíti a fertőzöttség látens terjesztését.

Még Olaszországban sem ismert a betegséget ott terjesztő vektor, de valamennyi a növények nedvét szívogató rovar a fertőzöttség feltételezhető vektora. Egyes országok (pl. Spanyolország) már kísérleteket folytatnak, hogy a náluk előforduló rovarok közül melyek tekinthetők a baktérium potencionális terjesztőinek, mert a terjedés lassításában döntő szerepe lehet ezen rovarok gyérítésének. Jelenleg úgy tűnik, hogy Skandinávia hidegebb részét leszámítva Európában mindenhol megtalálhatók a terjesztésre alkalmas kabóca- és egyéb rovarfajták.

Úgy tűnik, a leander saját alfaja nem fertőz más növényeket, gazdafaj specifikus, de ez nem menti meg leandereinket az általánosabb gazdafaj spektrummal rendelkező alfajok fertőzésétől. Ez is további óvatosságra kell, hogy intse a gyűjtőket! Az Olaszországba behurcolt CoDiRO jelzésű X. fastidiosa subsp. pauca alfajú törzs Apuliában „gazdafajt váltva” az olajfák súlyos megbetegedését és elhalását okozza. Ez a törzs nem azonos a Kaliforniában az olajfák megbetegedését okozó törzstípussal, hanem egy Közép-Amerikából származó, citrusféléket megbetegítő törzzsel mutat nagyfokú hasonlóságot.

Magyarországon csak idő kérdése a fertőzöttség és a betegség megjelenése. A betegség behurcolásának lassításához és minél későbbi bekerüléséhez mi is hozzájárulhatunk: ne hozzunk hajtásokat, élő növényeket távoli helyekről, akármennyire szépek és csábítóak. Bízzuk ezt a növény-egészségügyi szervek felügyelete alatt dolgozó növénytermesztőkre, kereskedőkre!

Az összefoglaló az alábbi közlemények felhasználásával készült:

Pest Notes: Oleander Leaf Scorch UC ANR Publication 7480

http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/PESTNOTES/pn7480.htm

Oleander Leaf Scorch is not just for Oleanders Janna Owens 11:39 AM, Mar 13, 2015

Purcell, A. H. Xylella fastidiosa Web site, Univ. Calif. Berkeley. Accessed April 2006.

A. Wilen, UC Statewide IPM Program, San Diego County; J. S. Hartin, UC Cooperative Extension, San Bernardino County; M. J. Henry, UC Cooperative Extension, Riverside County; M. Blua, Entomology, UC Riverside; A. H. Purcell, Entomology, UC Berkeley
Produced by IPM Education and Publications, University of California Statewide IPM Program
Carlucci A, Lops F, Marchi G, Mugnai L, Surico G (2013) Has Xylella fastidiosa ‘chosen’ olive trees to establish in the Mediterranean basin? Phytopathologia Mediterranea 52(3), 541-544.

Nunney, L. és mtsai (2013) Recent Evolutionary Radiation and Host Plant Specialization _nt he Xylella fastidiosa Subspecies Native to the United States Appl. Environ. Microbiol. 79(7). 2189-2200.

Giampetruzzi, A. és mtsai (2015) Draft Genome Sequence of theXylella fastidiosa CoDiRO Strain. GenomeA.01538-14Genome Announc. 3(1) e01538-14.

(Fordította: Varga Zsuzsanna)