Meyer citrom (Citrus x meyeri)

Az éghajlatunk változásával egyre jobban teret kapnak a mediterrán növények termesztése fólia sátorban. Ezt szeretném most bemutatni milyen fajtákkal is érdemes próbálkozni.

Az első és a talán a legkedveltebb a nemzetközi gasztronómiában a Meyer citrom. A Meyer citrom egy természetes hibrizidáció által létrejött fajta a citrom és a narancs természetes hibridje.

Levelei haragos zöldek, ágain tüskék találhatók, bár már léteznek tovább nemesített fajták, amik kevésbé tüskések. Virágai rózsaszín és fehér színűek, amik csokorban jönnek. Ebből adódóan nagyon bőtermő fajta és nagy mennyiségű gyümölcshozamra képes, mind dézsás, mind pedig fóliás tartásban.

Az új ágak tüskések, hogy megvédjék a fiatal hajtásokat, de a tövisek az életkorral másodlagos ágakká alakulnak át. A metszés nagyon fontos szerepet játszik a legideálisabb fa kialakításában; ez formában tartja a növényt, és elkerüli a növények szükségtelen túlzsúfolását, hogy legyen helye a termésnek.

Lehetővé teszi, hogy a n a növény erős legyen és jól fejlődjön, miközben megóvja a növényt az esetleges betegségektől

Gondozás:

  • Fényigény: A  növénynek sok napfényre van szüksége de a túl sok napfényt nem szereti, Ezért ideális a reggeli napfény és némi délutáni árnyék.
  • Talajigény: Tápdús, jó vízáteresztő képességű talajt szeret.
  • Tápanyagigény: A Meyer citromfáknak magas nitrogéntartalmú, lassan felszabaduló műtrágyára van szükségük (ideális a citrus táp). Ezeket a növényeket csak a növekedési időszakban (tavasszal-ősszel) szabad műtrágyázni, télen soha, kivéve, ha a levelek sárgulnak.
  • Hőigény: A nyári meleget szereti, de jól tolerálja a finoman szűrt fényt is.
  •  Teleltetés: Mivel meglepően jó a fagytűrő képessége, akár -8°C-t is képes túlélni (ezt azért nem javasoljuk védelem nélkül!!).
    Fóliás tartásban egy dupla réteg fólia és fátyol fólia védelemmel tökéletesen áttelenek.
  • Vízigény: Nyáron bőven öntözzük és hetente tápoldatozzuk speciális citrustáppal, de tál sose legyen alatta, mivel a pangó vizet nem tűri.
  • Kártevő: a levéltetvek könnyen megtalálják, de az egyetlen igazán kártékony és veszélyes kártevője a citrus aknázómoly

Termése:

A Meyer citrom gyümölcse sárga és kerekebb, mint az igazi citrom. A héj illatos és vékony, éretten mélysárga színű, enyhén narancssárga árnyalattal. A Meyer citrom gyümölcse édesebb, kevésbé savas ízű, mint a gyakoribb lisszaboni vagy Eureka  citromfajták. Az albedó sötétsárga, gyümölcsönként legfeljebb 10 magot tartalmazhat.