Carrubaro citrom 

Fotó: Citrus és pálma

Az éghajlatunk változásával egyre jobban teret kap a mediterrán növények termesztése fólia sátorban. Ezt szeretném most bemutatni milyen fajtákkal is érdemes próbálkozni.

A Carrubaro a folytontermő citromfélék családjába tartozó új, nemesített fajta,        Olaszország legkedveltebb és legelterjedtebb citromfajtája.

Érdekessége, hogy a fiatal hajtások hangsúlyosan sötétvörös színűek.

Mivel ez a fajta is elég jó fagytűréssel rendelkezik szintén ajánlott fóliasátras ültetésre.

A kis gyümölcsök sötét lilásak innen pedig kezdenek teljesen bezöldülni majd pedig sárgává színeződni a hideg hatására.
Virágai rózsaszínesek, rendkívül illatosak, melyek tavasszal a legjelentősebbek, de egész idényben hozza, így folytontermő citromnak minősül.

Gondozás:

  • Fényigény: A  növénynek sok napfényre van szüksége de a túl sok napfényt nem szereti, ezért ideális a reggeli napfény és némi délutáni árnyék.
  • Talajigény: Tápdús, jó vízáteresztő képességű talajt szeret.
  • Tápanyagigény: A citromfáknak magas nitrogéntartalmú, lassan felszabaduló műtrágyára van szükségük (ideális a citrus táp). Ezeket a növényeket csak a növekedési időszakban (tavasszal-ősszel) szabad műtrágyázni, télen soha, kivéve, ha a levelek sárgulnak.
  • Hőigény: A nyári meleget szereti, de jól tolerálja a finoman szűrt fényt is.
  •  Teleltetés: Mivel meglepően jó a fagytűrő képessége, akár -8°C-t is képes túlélni (ezt azért nem javasoljuk védelem nélkül!!).
    Fóliás tartásban egy dupla réteg fólia és fátyol fólia védelemmel tökéletesen áttelenek.
  • Vízigény: Nyáron bőven öntözzük és hetente tápoldatozzuk speciális citrustáppal, de tál sose legyen alatta, mivel a pangó vizet nem tűri.
  • Kártevő: a levéltetvek könnyen megtalálják, de az egyetlen igazán kártékony és veszélyes kártevője a citrus aknázómoly

Termése:

Termései közepes méretűek, mérsékelten magvasak, lédúsak – minden célra alkalmasak.

Akár 2-3 hónapig is rajta lehet a fán az érett citrom.