Virágzás

Ebben a témakörben a legalapvetőbb tisztázandó dolog, hogy mi a bougainvillea virágja. A bougainvillea virágjait gyakran a virágok körül elhelyezkedő, napfény hatására elszínesedő fellevelekként azonosítják. Tévesen. A valódi, látványban szinte jelentéktelen, három csőszerű virág éppen a fellevelek által van közre zárva. A bougainvilleák esetében a feltűnő látványosságot nem a virágok, hanem a különböző színekben játszó fellevelek adják. Vannak továbbá olyan, úgynevezett steril fajták, melyek egyáltalán nem rendelkeznek virággal.

A bougainvilleák természetes élőhelye az Egyenlítő térsége, ahol a nappalok és az éjszakák hossza majdnem egyenlő. Ezeken a területeken a bougainvilleák általában egész évben virágoznak. Közép-Európában, így Magyarországon is, a legtöbb bougainvillea fajtánál a legintenzívebb virágzás akkor történik, amikor az éjszakák és a nappalok hossza közel azonos. Ez az időszak évente kétszer, tavasszal március 20., ősszel pedig szeptember 22. környékén következik be. Akadnak azonban olyan, a nappalok és éjszakák hosszára közömbös fajták is, melyek ettől eltérő virágzási ciklussal rendelkeznek, és a két fenti időszak között is virágoznak. A virágzást jelentősen befolyásolja a bougainvillea metszése, erről a későbbiekben lesz még szó.

Azok a bougainvillea tulajdonosok, akik télikerttel rendelkeznek, megfigyelhetik, hogy az ott tartott bougainvilleájuk télen, az éjszakák hosszúsága miatt erőteljesebben virágzik, mint az augusztusi nagy forróságban. A nyári hosszú nappalok hátráltatják a dús virágzat kialakulását. Ha tehát a nyár közepén nem virágzik a növény, ne ijedjünk meg, a bougainvilleák csak az Egyenlítőhöz közeli területeken örökvirágúak, ahol a nappalok és az éjszakák hossza egyenlő.

A bougainvillea teljes napsütésben érzi jól magát. A megfelelő virágzáshoz legalább napi 5 óra közvetlen és teljes napfényt igényel. Ha 5 óránál kevesebb napfényt kap, a növény nem fog gazdagon virágozni. Árnyékban vagy részleges árnyékban a bougainvillea vegetatív növekedésre rendezkedik be, virágozni nem, vagy csak alig fog.

A bougainvilleák nem virágoznak jól beltérben sem. Tartsuk a növényt a szabadban, a maximálisan elérhető napsütésben. Helyezzük verandára, teraszra vagy erkélyre. Ha csak félárnyékot tudunk adni neki, válasszuk a délutáni napsütést, azt jobban kedveli, mint a délelőttit.

Ezen a hívjuk fel a figyelmet a nap ultraibolya sugárzása, és a fellevelek színeződése közötti összefügést, amit a szakirodalom szinte sehol nem említ. Tapasztalatunk azt támasztja alá, hogy egy közvetlen napfényen, és egy ugyanolyan, 90% feletti fényáteresztő képességű, de UV szűrő réteggel legyártott fólia alatt tartott bougainvillea felleveleinek színeződése között is óriási különbségek lehetnek. Tehát a szabad ég alatt, közvetlen napfényen tartott növények nem csak a napsütéses órák számának növekedése, de az UV sugárzás erősségének hatására is sokkal élénkebb, erősebb színeket érnek el.

A bougainvillea közvetlenül a virágzás előtt szereti a magas páratartalmat. Ha már virágzik, a szárazabb levegőt is elviseli. Ha mediterrán területeken látunk akár 2-3 méter magas példányokat 10-20 literes dézsákban, gyakran nem értjük, hogy a tikkasztó mediterrán forróságban hogyan képesek a méreteikhez képest aránytalanul kevés táptalajból fedezni a vízszükségletüket. A válasz egyszerű. A bougainvillea hasznosítani tudja a levegő páratartalmát is, ami mediterrán országokban a tenger közelsége miatt adott. A mi klímánkon megesik, hogy a forró, száraz nyári napokon a bougainvilleáink fiatalabb, még erőtlen hajtásai, virágkezdeményei leégnek a napon, míg a tengerhez közeli területeken azonos, vagy akár magasabb hőmérsékletnél ez nem történik meg. Ennek oka a levegő páratartalmában keresendő.

Összefoglalva: a bougainvilleának 2 különböző növekedési ciklusa van

 

Vegetatív növekedési időszak, ami néhány hétig tart. Ebben az időszakban a növény új hajtásokat, leveleket fejleszt.
Ha a növény elegendő napfényt kap, a ciklus végén fellevél kezdeményeket képez. Ha nem kap elegendő napfényt, a növény vegetatív ciklusban marad.
 

Több hetes virágzási időszak, amikor kevésbé, vagy egyáltalán nem történik vegetatív növekedés.
A virágzás időtartama a növény egészségi állapotától és a környezetétől függ. Minél több a közvetlen napfény és egy bizonyos pontig a meleg, annál gazdagabb a virágzás. A hosszú nappalok és a rövid éjszakák azonban korlátozzák a bougainvillea virágzási képességét. Ez az időszak Magyarországon június, július és augusztus hónapokra esik.