Teleltetés

A bougainvillea nem fagytűrő növény, ezért téli védelmet igényel. A bougainvillea elpusztulhat, ha a hőmérséklet 4 órán keresztül fagypont alatt marad. Egy enyhe fagy nem pusztítja el a növényt, de a fagyot követő egy napon belül az összes levél és fellevél lehullik. Ha nem éri a növényt hosszabb ideig tartó fagy, újra fog hajtani.

Mivel a bougainvilleák az őszi napéjegyenlőség idején, szeptember közepe-vége felé, október elején még aktívan virágoznak, nem szokatlan, hogy egy korán jött fagyos időszak következtében a növény tele van virágokkal, amikor eljön az ideje, hogy télire beköltöztessük. Miután egy ilyen virágzó növényt beköltöztetünk, szinte azonnal lehullik az összes fellevele, amelyet a levelek hullása követ. Ettől nem kell megijedni, a hirtelen környezetváltozás miatt bekövetkező természetes folyamatról van szó.

Szinte bármilyen helyiség, aminek a hőmérséklete a legzordabb téli napokon sem csökken 6-8 fok alá, megfelelő a bougainvillea teleltetésére. A teleltetésre legoptimálisabb hőmérsékleti tartomány 8 és 12 Celsius-fok között van.

• ha a növény ennél melegebb, és világos helyre kerül, nem fog nyugalmi állapotba kerülni. Ekkor gyakrabban kell öntözni. Ha meleg helyiségben tartjuk, amennyire csak lehet, tartsuk természetes fényben, ellenkező esetben a növény hajtásai csúnyán megnyúlnak.
  • ezzel szemben, ha sötétebb, hűvös helyen helyeztük el télire, számíthatunk arra, hogy a növény nyugalmi állapotba kerül. Ekkor a leggyakoribb hiba, amit el lehet követni, a túlöntözés. A nyugalmi állapotban túlöntözött növény el is pusztulhat. Tartsuk enyhén nedvesen a földjét, ehhez ezen körülmények között elegendő heti 1-3 dl víz. Ennél több vizet azért ne adjunk a növénynek, mert nincsenek levelei, amivel a felesleges mennyiséget el tudná párologtatni. Ha téli hónapokban huzamosabb ideig túlöntözzük a lekopaszodott bougainvilleát, bekövetkezik a gyökérrothadás, és a növény elpusztul.

Amint tavasszal tartósan 8-10 fok körül alakulnak az éjszakák, kivihetjük újra a bougainvilleát a szabadba, kezdjük el öntözni és trágyázni. Néhány héten belül megtörténik a rügyfakadás, növekedésnek indul, és hamarosan újra virágzás kezdődik. Ha a bougainvillea már odabent fejlődésnek indult, odakint pár hétig tartsuk félárnyékban, ezzel elkerülhetjük, hogy a fiatal, erőtlen hajtásai leégjenek a napon. Amint hozzászokott a napsütéshez, már tehetjük teljes napfényre is.

Akiknek van télikertje, bougainvillea télen is virágzással fogja meghálálni a megfelelő gondoskodást.