Tápanyag

A bougainvillea a tápanyagigényes mediterrán növények közé tartozik, ezért elengedhetetlen számára a termékeny táptalaj.

Ha a bougainvillea egészséges, a növény minden része, a szár, a levelek és a fellevelek is fényes színűek, életerősek. A gyökerek fehér színűek. Az alultáplált bougainvillea ennek az ellenkezőjét mutatja.

A gazdag virágzás érdekében a növényt kiegyensúlyozott NPK arányú tartós, vagy vízben oldódó tápoldattal kell táplálni. A kulcs a nitrogén (N), foszfor (P), és a kálium (K) arányának egyensúlya. Az NPK 20-20-20 arányú tartós műtrágya alkalmazása kiváló választás a bougainvillea számára. Ha nitrogén túlsúlyos trágyát használunk, a növény növekedését fogjuk serkenteni, ha pedig a foszfor és kálium felé toljuk el az arányokat, dúsabb virágzást, és kevésbé erőteljes növekedést érünk el.

A konténerben termesztett növényeknek korlátozott mennyiségű talajuk van, ebből kell felvenniük a növekedéshez, és virágzáshoz szükséges tápanyagmennyiséget. A konténer tápanyagkészlete gyorsan kimerül, ha a növény aktívan növekszik. Rendszeresen pótolni kell a tápanyagokat. Az, hogy a műtrágya oldat, vagy a tartós műtrágya használata praktikusabb, mindenki maga döntheti el. Általában a  nagyobb darabszámnál a folyamatos hatóanyag leadású tartós műtrágya használata egyszerűbb és kényelmesebb megoldás, hiszen elegendő egyszer, a szezon elején a termőközegbe kevernni, és a teljes szezonban ki fog tartani. Bármivel is trágyázunk, a felhasznált mennyiséget, töménységet tekintve mindig követni kell a gyártó utasításait, melyet a csomagoláson minden esetben megtalálunk.

Szeptember elején hagyjuk abba a trágyázást. A földben lévő tápanyagok a szeptember közepén kezdődő virágzásig már kitartanak, ezt követően a  bougainvillea megkezdi a téli pihenőt, s trágyára már nincs szüksége.

Fontos:

  • a szárazabb, forró nyári hónapokban megtörténhet, hogy a teljes napon tartott bougainvillea fejlődése időszakosan leáll. A növények anyagcseréje 30 Celsius-fokon a leggyorsabb, 40-45 Celsius-fokon gyakorlatilag leáll, a növény bezárkózik, sem felleveleket, sem új hajtásokat nem hoz. A növény így védekezik a számára szélsőséges környezeti feltételekkel szemben. Ez egy kedvezőtlen, de természetes folyamat. A forróság megszűnését követően, a nyári nappalok és éjszakák pár fokos visszahűlése következtében a növény megkönnyebbül, és néhány hét múlva újra fejlődni kezd. Ezt a jelenséget főleg a tapasztalatlanabb növénytartók olyan folyamatként értékelik, amire ráhatásuk lehet, és amire hajlamosak a tápanyagok mennyiségének növelésével reagálni. Kerüld a tápanyagok túladagolását, csak ártasz a növénynek. Légy türelmes, várd meg a forró napok végét!
  • télen, ha a bougainvilleád teljes nyugalomi állapotban van, nincsenek hajtásai, és levelei, ne trágyázd! A trágyázással fejlődésre ösztönöznéd a pihenő időszakában, ráadásul ebben az időszakban semmilyen körülmény nem adott és optimális a fejlődéshez.