Földkeverék

A bougainvillea szinte bármilyen talajban jól fejlődik, amennyiben az jó vízelvezetésű, és termékeny.

Olyan termesztőközeget válasszunk, amely jó vízáteresztő, ugyanakkor segít megakadályozni, hogy a növények kiszáradjanak az öntözések között. A konténeres bougainvillea nevelés sikerének kulcsa a jó vízgazdálkodású talaj megtalálása.

Mivel nem szabadföldben tartjuk a növényeinket, a korlátozott térfogat miatt a termesztőközeget úgy kell kialakítani, hogy a növény növekedéséhez szükséges megfelelő fizikai és kémiai tulajdonságokat biztosítsa.

A szántóföldi, vagy kerti talajok nem megfelelőek a bougainvillea konténeres termesztéséhez. Ez elsősorban azért van így, mert ezek a talajok nem biztosítják a gyökérzet egészséges fejlődéséhez szükséges levegőztetést, vízelvezetést és víztartó képességet.

Ma már számos előre kevert táptalaj kapható a kertészeti központokban. Arra feltétlenül vigyázni kell, hogy ne csak tőzeget használjunk. A tőzeg önmagában hajlamos tömörödni, túl könnyű, és nehezen nedvesedik. A legnagyobb probléma a tőzeggel, vagy tőzeg túlsúlyos keverékekkel, hogy amikor a talaj teljesen kiszárad, a gyökérlabda leválik a cserép oldaláról, és szinte lehetetlen újra teljesen átnedvesíteni a talajt. A víz egyszerűen lefolyik az edény oldalán, és kifolyik az alján. Ha ez előfordul, és a tőzeges földlabda teljesen kiszárad, hagyjuk a cserepet egy vízzel felöntött edényben állni, amíg a földlabda teljesen át nem nedvesedik.

A kertészeti árudák földkeverékein túl saját talajkeveréket is összeállíthatunk. A lényeg, hogy a termőközeg laza legyen, és szellős. Ez azért fontos, mert a nyári öntözések, esőzések összetömörítik a talajt, ha nincsenek benne lazább szerkezetű összetevők. Ennek az lesz a következménye, hogy a bougainvillea gyökerei megfulladnak, s ez akár a növény pusztulásához is vezethet. A talajszerkezet javítására hazánkban főleg tőzeget alkalmaznak. Megfelelő talajszerkezetet érhetünk el, ha az általános földet és tőzeget fele-fele arányban keverjük. Ezen kívül lazításra használhatunk kertészeti perlitet, vagy akár durvább szemű folyami homokot is, ezek mind hozzájárulnak a talaj optimális vízgazdálkodásához.

Bár sokan nem törődnek vele, a talaj PH-értékének megfelelő beállítása nagyon fontos a bougainvillea egészsége szempontjából. Ha kertészetben veszünk előre bekevert termőtalajt, ezzel nincs gond, mert keveréskor a PH értéket is beállítják. A talaj PH értékét a zsák oldalán találjuk. Ha saját földkeveréket készítünk, a PH értéket nekünk kell beállítani. A bougainvillea az enyhén savanyú, 5,5 és 6,5 közötti PH tartományban érzi jól magát. Így, ha nem saját keveréket használunk, ennek megfelelő PH értékű talajt vásároljunk.

A bougainvilleának nitrogénre, foszforra, káliumra, kalciumra, magnéziumra és vasra, valamint kisebb mennyiségben egyéb tápanyagokra van szüksége. De ha a táptalaj PH-ja nem a számára kedvező tartományban van, akkor ezek a tápanyagok nem tudnak a megfelelő mértékben hasznosulni. A bougainvillea a 6,5 PH értéken veszi fel a talajban található legtöbb tápanyagot.