James Nicholas cikke, fordította: Varga Zsuzsa

A XIX. század kétségkívül legismertebb leander hibrideket kinemesítő mesterkertésze a Dél-Franciaországi Montpellier-ben élő Félix Sahut volt, akinek legtermékenyebb időszaka 1868 és 1898 közé esett.

Általánosságban elmondható, hogy  Sahut fajtái nagyméretű, életerős, nagylevelű, az un. ”kastélypark” típusú növények voltak.

Sahut különös figyelmet fordított egy új dupla virágtípus, az un. „hose-in-hose” iránt és kertészetében számos ilyen jellegű fajtát kinemesített. 1898-ban kb. 170 féle leander szerepelt a katalógusában. A megmaradt írások és feljegyzések szerint Sahut úr igen jó hírnévnek örvendett. Charles Cavallier a “Montpellier-i leanderek” (1875) {Le laurier-rose à Montpellier (1875)} című füzetében nyugodt, kedves, becsületes, és rendkívül igényes emberként írja le, akinek kertészete kielégíti a legmagasabb igényeket is.

Néhány Sahut fajta mindmáig népszerű, ezek közé tartozik a Commandant Barthélémy, az Emile Sahut (Galvestonban ‘Scarlet Beauty’-ként ismert), a Louis Pouget, a Professeur Granel, a Soeur Agnès (Sister Agnes) és a Virginie.

Christoph Köchel írja “Leander” (Oleander) című átfogó művében: “Sok Sahut fajta elveszett az elmúlt háború folyamán.

Közülük néhány valahol feltehetően megtalálható, mint a “hajtás hajtásának hajtása” – azonban a hiteles eredeti fajták többnyire elvesztek.”

Professor Parlatore

Több mint 20 éve a Nemzetközi Leander Társaság (International Oleander Society) Leanderek: Útmutató a Galveston Sziget tenyészeteihez és válogatott leander variánsaihoz (Oleanders: Guide to Culture and Selected Varieties on Galveston Island) című kiadványában megláttam egy szimpla, cseresznyepiros virágú variánst ‘Professor Parlatorre’ [sic] néven.

Az idei nyáron Frank Pagen értekezését (Oleanders: Nerium L. and the oleander cultivars) böngészve a felsorolásban észrevettem a ‘Professeur Parlatore’-t, amelyet először Sahut mutatott be 1876-ban.

Érdekes, hogy ez a fajta ma teljesen ismeretlen Európában. (A történeti leírás nem felel meg a Galveston-ban talált növénynek – Charles Cavallier a “Montpellier-i leanderek” (1875) {Le laurier-rose à Montpellier (1875)} című füzetében világos rózsaszín szirmú dupla virágú növényként jellemzi.)

Másfelől azonban van még legalább 2 olyan jól ismert és széles körben elterjedt Sahut fajta, amelynek külleme nem felel meg az eredeti leírásnak: az ‘Emile Sahut’, a szimpla piros virágú alaptípus, amely Galvestonban a ‘Scarlet Beauty’-ként ismert, és a ‘Professeur Granel’, egy dupla, pirosas rózsaszín virág fehér csíkokkal, amely Európában széleskörben elterjedt tájkép építő növény. Az eredeti fajták neveinek új típusra ruházását vagy még maga Sahut csinálta (ez a kevésbé valószínű), vagy a növény elcserélése révén “rossz” növény vitte tovább a nevet.

Professor Parlatore

Mindenesetre itt van egy Sahut változatunk, amelynek neve elfelejtődött, és amely úgy tűnik, hogy teljesen el is tűnt Európából az I. vagy a II. Világháború katasztrófái során.

A véletlen vagy a jó szerencse folytán fennmaradt Galvestonban, és amelyet valószínűleg a XX. század elején hajóval Franciaországból hoztak át.

A “Parlatore” olasz szó jelentése “speaker” (szónok, beszélő). Filippo Parlatore (1816-1877) jól ismert és nagy tekintélyű XIX. századi botanikus volt, aki tevékenységét Angliában, Franciaországban, Svájcban és Olaszországban is kifejtette.

Tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának is. Egy dupla, rózsaszín virágú kamélia is őróla lett elnevezve, csakúgy, mint a Keresztesvirágúak családjába tartozó Parlatoria mustár nemzetség (genus).

1996-ban Olivier Filippi, a Montpellier-rel szomszédos Meze-ben található Filippi Kertészet (Pépiniére Filippi) jelentős fajtagyűjteménnyel rendelkező tulajdonosa a Nemzetközi Leander Társaság meghívására Galvestonban járt.

Látogatása során számos európai fajtát ajándékozott a társaságnak és ő is kapott „amerikai fajtákat”, köztük a „Professeur Parlatore”-t.

2015. október 23-án pedig egy évszázaddal eltűnése után ‘Professor Parlatore’ ismét visszaérkezett Európába.

Durell Nelson gyűjteményének egy kis példánya megérkezett az ausztriai Raxba az “Oleander Haus” tulajdonosához, Willi Hufnagl-hez, aki szaporítja, és ismét terjeszti az anyakontinensen.