Tavaszi teendők

Általában február közepe tájékán lassan és visszatarthatatlanul jön a lassú melegedés, amikor már a teleltető ajtaját nem csak gyakori szellőztetés idejéig hagyjuk nyitva, hanem egész napra.
Téli pihenés után a leanderek érzékenyebbek az éjszakai kisebb fagyokra, még kárt tud bennük tenni, főleg a fiatal, gyenge hajtásokban.

Türelemmel várjuk ki amíg az idő felenged, elmúlnak a gyenge éjszakai fagyok is, és ekkor átmeneti helyükre (védett házfal mellé, tető alatti teraszra) kihordhatjuk őket. Szerencsés esetben a teleltetőben állományunk minden darabja kellő locsolásban részesült.

Azonban könnyen meglehet, hogy néhányuk szomjasabban kerül ki a kelleténél. Mutatja ezt a levelek fakó színe, illetve az összeszáradt földlabda, ami elválik a cseréptől. Ezeket a példányokat tegyük olyan helyre, ahol jobban szem előtt lehetnek. Alaposan locsoljuk meg őket, ha szükséges többszöri adagban, de ne álljon alatta a víz, főleg éjszakára.

Már kihordás közben vessünk állományunkra egy gyors pillantást, felmérve, hogy melyik szorul gyors segítségre!

Teleltetés alatt a legnagyobb odafigyelés ellenére is megjelenhetnek különféle gombák (fonnyadó, bebarnult szárú hajtások, korompenész, virágbugák szürkés penészesedése), és ha melegebb volt a kelleténél a teleltető helyen, a kártevők is mozgolódhatnak.

A gombák okozta kártételektől minél hamarabb szabaduljunk meg, két vágás között mindig fertőtlenítve a metszőollónkat. A levágott részeket semmi esetre se tegyük komposztra, ha módunkban áll égessük el!

Leandereink a melegebb idő hatására lassan felébrednek. Megmutatkozik ez abban is, hogy egyre gyakrabban kell őket locsolni.

Eljött az ideje, hogy alaposabban átnézzük a leandereinket

Távolítsunk el minden olyan levelet, amelyen nagy mértékben valamilyen elváltozást látunk (barna foltok). Ezek ugyanis már nem lesznek újra egészségesek, és a növény idővel ledobná őket. Így cselekedve eltávolítjuk a kórokozó (jelen esetben gomba) nagy részét, megakadályozva  a lehetséges nagy mértékű tovább terjedését, és hozzásegítve ezzel a növény minél előbbi gyógyulását.

Ez azonban nem mentesít a  célzott permetezés alól! Az eltávolított levelek mennyisége megmutatja, hogy mennyire indokolt a többszöri permetezés, amit mihamarabb végezzünk el, a megfelelő permetszerrel, a javasolt mennyiségben.

Formázás - metszés

Kihordás után 2-3 héttel növényeinkben vélhetően megindult a nedvkeringés. Ilyenkor már metszőollóval a kezünkben lehet táncot járni körülöttük… melyiket hol vágjuk és miért? Alakító metszést tavasszal és nyár végén (legkésőbb augusztus közepén) érdemes végezni.

átültetés

Ahogy a napsütéses idő egyre több lesz, leanderek is egyre jobban kinyújtózkodnak és élvezik azt. Lassan jöhet az átültetés. Általános virágföld, muskátliföld, esetleg mediterrán virágföld, talajlazító anyagok,  cserepek, hosszú hatású tápok, érett marhatrágya, nagyjából ezek azok az anyagok, amikre szükségünk lehet, és jó idő.

Átültetés  után a leanderek készen állnak a virágos szezonra.

Tápanyag ellátás

Annak érdekében, hogy a nyár folyamán a vágyott virágtengerben legyen részünk, megfelelő minőségű és mennyiségű virágtápot kell alkalmaznunk. Virágzásindító tápoldatot már március közepétől kaphatnak, de a további tápozás mértéke függ attól, hogy milyen minőségben történt egy-egy növény átültetése.

Tavasszal, amikor már igazán ébred a természet ne felejtsünk el egy kártevők elleni megelőző permetezést elvégezni!

Készítette: Fehérvári Ildikó

Kapcsolodó témák