Tavaszi, őszi teendők

„Ahány ház, annyi szokás” – tartja a közmondás. A leander tartásra is igaz lehet ez, hiszen minden kertnek megvan a maga klímája, egyedisége, és minden gazda másképp kényezteti kedvenceit.
Mégis van két időszak, amikor fontos, hogy elég alaposan és körültekintően szemügyre vegyük növényeinket.

TAVASZ VÁRÓ

Ülök a szobában, szombat van, ebéd utáni szieszta. Kint üvölt a szél, sajnos, még nem a tavaszi, hanem a jéghideg, téli változata. A nap süt, de nem lehet kimenni a kertbe, kicsit kapirgálni, készülődni a szezonra.

Gondoltam, írok néhány sort az elkövetkezendő hetek teendőiről leanderes szemmel, hátha ezzel is meggyorsítjuk a tavasz eljövetelét.

TAVASZI TEENDŐK

Általában február közepe tájékán lassan és visszatarthatatlanul jön a lassú melegedés, amikor már a teleltető ajtaját nem csak gyakori szellőztetés idejéig hagyjuk nyitva, hanem egész napra.

Téli pihenés után a leanderek érzékenyebbek az éjszakai kisebb fagyokra, még kárt tud bennük tenni, főleg a fiatal, gyenge hajtásokban.

OKTÓBERI TEENDŐK

Még örülhetünk néhány napsütéses napnak, de a naptár, az időjárás és növényeink is jelzik, lassan végéhez közeledik a szívünknek kedves, virágontó szezon. A hajnali hűvös, az esők hatására már alig díszíti néhány virág a kertünket, és ők sem hozzák már igazi formájukat.
A kánikula elmúlásával egyre kevesebb vizet párologtatnak növényeink, így kevesebb locsolás is elegendő.