Rövid Útmutatás A Leander Magok Életre Keltéséről

Körülbelül februárban nyílnak a magtokok, ekkortól kezdhetjük el az érett magok begyűjtését. Egy magtokban ugyan külsőre teljesen egyforma magok vannak, de a belőlük születő leanderek lehetnek akár mind másfélék. Némelyik persze emlékeztethet az anyanövényre, esetleg lehet ugyanolyan is, de egy ciklámen színű virág magjából lehet akár hófehér magonc is. Ehhez a nagy változatossághoz azonban az szükséges, hogy sokféle színű leander legyen a környéken.

A fenti tálkában vegyes magok láthatóak, amiket több magtokból szedtem össze azért, hogy lássák, a különböző leanderfajták magjai is különbözőek. A végeredmény az, hogy nem csak a virágaikban, a habitusukban, de még a magjaik színében, formájában is különböznek egymástól a leanderek. Már a nagyon kicsi magoncok sem egyformák, de heteken belül több tulajdonságukban is erőteljes különbözőséget mutathatnak. Jellemző lesz a pici száruk színe is, a világosabb szárúak rózsaszín, fehér, esetleg sárga virágot nyitnak majd, a sötétebbek ciklámen vagy bordó virágot ígérnek.

Többféle módja van a gyökereztetésnek, van ez a vízben hajtatásos, de a legtöbben egyenesen földbe vetik a magokat, amiket aztán folyamatosan locsolni kell. Másik, és talán legcélravezetőbb módszer, hogy a vízben gyökeret eresztő kicsi növényeket még egész kis gyökérrel földre tenni, majd rászórni úgy egy centi földet, és folyamatosan nedvesen tartva hamarosan kihajtanak. Talán ez a legcélszerűbb, legegyszerűbb gyökereztetési eljárás, mert sajnos előfordul, hogy némely leander magjai egyáltalán nem hajtanak ki.

Amikor megerősödtek jöhet egy átültetés, aztán majd valamikor egy újabb, és ki tudja éppen mennyi idő telik el, 1, 2, de akár 3 év is, amikor kis növényeink virágozni kezdenek. De mindenképpen megéri türelemmel várakozni és szeretettel gondozni őket. Azt sajnos nem ígérhetem, hogy minden kis magoncuk különleges lesz, de maga az életre hívásuk is igazi élmény, az eredmény meg talán valódi csoda lesz.

Kisné Heyek Andrea