gomba Betegségek

Sajnos, mint minden más növény, a leander is érzékeny a gombákra, baktériumokra és ritkábban előfordulhat vírusfertőzés is. Az időjárás illetve a rovarok sokat árthatnak. A párás, ködös, esős idő elősegíti a gombás megbetegedéseket, a fertőzések terjesztésében kiemelt szerepet játszanak a szívogató kártevők, növényről növényre, akár kilométeres távolságban is terjeszthetik a kórokozókat.

A párás ősz, a sok eső kedvez a gombák szaporodásának. Fontos a növények rendszeres átvizsgálása, a gombás fertőzések szemmel látható elváltozásokkal járnak.
Általánosságban elmondható, hogy ha valami gyanús barna foltot látunk a levélen, vagy a levél szélén, mely folyamatosan nő, vagy sok kis barna foltot, esetleg elszárad egy levél, és a levélnyél körül barna folt látható a száron, a levelek zörgősre száradnak, vagy a kis fiatal hajtások lekonyulnak, megbarnulnak, mind-mind gombás betegségekkel állunk szemben.
Amikor a növényen megjelennek a fertőzés jelei, sajnos elő kell vennünk a metszőollót, és vissza kell metszenünk a növényünket, jóval a látható károsodás alatt, hogy elkerüljük a növény teljes megfertőződését.
Fontos a metszőolló fertőtlenítése, a vágási felületek kezelése a visszafertőzés megelőzése érdekében. Azonban ez kevés, mindenképpen érdemes lepermeteznünk a növényt, mert nem tudhatjuk, hogy milyen mértékű a fertőzés. 

Általánosságban gombaölő hatású rezes permetezőszerek használata javasolt, tapadásfokozóval. Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes a levágott levelet, hajtást magunkkal vinni a gazdaboltba, ahol speciálisan arra a gombafajtára ható vegyszert is ajánlhatnak. A kártevők által termelt ragacsos mézharmatban hamar megtelepszik a korompenész, ezt könnyen le lehet mosni a levélről, szárról. Megelőzési célzattal is hasznos lehet a rezes permetezés, és egyszer-egyszer a föld fertőtlenítésére is, belocsolással. A teleltetés előtt és után kifejezetten javasolt gomba- és baktériumölő szerrel való lemosó permetezés.

1. Ascochítás levélfoltosság - ascochyta oleandri

Kép forrása: soester-anzeiger.de

Az aszkohítás levélfoltosság esetében 0,5–1 cm nagyságú, szürkésbarna kör vagy szabálytalan foltok jelennek meg a levélen.

A foltokban fekete képletek láthatók. A kórokozó elsősorban a leveleket, másodsorban a szárat, illetve a virágzati tengelyt támadja.


A magas páratartalom, a meleg, csapadékos időjárás különösen kedvező a fertőzés kialakulásához.

A lehullott, fertőzött leveleket távolítsuk el a talajról és a  cserépből is.

2. Verticillium dahliae gombás betegség

A fertőzés elsődleges tünete, hogy a levelek színüket és fényüket vesztik, súlyos fertőzés estén barnák lesznek. Erős fertőzés estén a fás részeken is elhalnak a szállítószövetek, ami ágelhalást, végső esetben a teljes növény lassú pusztulását is okozhatja.

A gomba áttelel a talajban is, tavasszal a gyökéren keresztül is bejuthat a növény szöveteibe.

Főleg tavasszal és nyáron fertőz, ezért a tavaszi metszéskor fontos a keletkezett sebek kezelése, lezárása.
A sérült, fertőzött részeket el kell távolítani és megsemmisíteni!

Szaporítani csak egészséges növényről ajánlott!!

3 – SZTEMFILIUMOS LEVÉLFOLTOSSÁG – STEMPHYLIUM BOTRYOSUM WALLR.

 

 

 

A kórokozó a levélen kezdetben sárgás foltok alakjában jelenik meg, melyek később elbarnulnak, illetve feketéssé válnak.

A foltok körül egy sárga udvar gyakran a levelek sárgulásáig észlelhető marad.

A Stemphylium tipikus levélfoltja elsôsorban az idôsebb leveleken regisztrálhatók.

4 - Rizoktoniás betegség - rhizoctonia solani

A betegség főleg dugványokon, ritkábban a gyökeres növényeken jelenik meg.

A dugványok rosszul gyökeresednek, hervadnak, a növények féloldalasan vagy teljesen hervadnak.

A beteg növényeken a szártőnél barna, foltszerû, féloldalas, késôbb a szártövet átölelô, barna kéregel-
halás figyelhetô meg. A felületen barna, hálózatos bevonat látható.

A hervadás mértéke a kéregelhalás kiterjedésétôl függ. A kórokozó polifág, talajlakó gomba, amely  a talajban tartósan megmarad.

5 - Cerkospórás levélfoltosság - cerkospora neriella

A leveleken 2–10mm nagyságú, sárgásbarna szegélyű, kör alakú, gyakran összeolvadó
foltok láthatók.  Felületükön barna konídiumtartó gyep képzôdik.

A fertôzött levelek gyorsan összeszáradnak.

Nedves idôben rohamosan terjed. Súlyos fertôzés esetén a levelek lehullanak. A kártételt a zárt fekvés és a fényhiány elôsegíti.

6 - Botrytiszes hervadás - BOTRYTIS CINEREA PERS. (szürke penész)

A kórokozó jól ismert, polifág, fakultatív parazita gomba.

A betegség tünetei nagyon változatosak. A leanderen a leggyakoribb tünet a hajtás- és virághervadás.

A hajtáshervadás a botrítiszes betegség újabban észlelt, a zöld és a fásodó hajtáson egyaránt megjelenő tünettípusa, mely kezdetben a hajtás alapi részérôl kiinduló, rohamosan nagyobbodó, vizenyôs foltok alakjában jelentkezik.

Másodlagos tünetként a foltok alatt a hajtás elvékonyodik, barnásfeketére színeződik. A foltban kezdetben a levélripacsokon, majd a teljes levélfelületen egérszürke bevonat, ún. konídiumtartó gyep jelenik meg.

A virághervadás ennél gyakrabban megjelenô tüneti forma. A virágok vizenyôsen összeesnek, „leforrázódnak”. Rajtuk szintén megjelenik a szürke konídiumtaró gyep.

A  higiénia a védekezés legfontosabb eleme. 

A beteg leveleket és a hervadó dugványokat meg kell semmisíteni!

6 - korompenész

A korompenész főleg nyáron, a párás, csapadékos, meleg időjárás hatására jelenik meg a növényeken, gyümölcsfákon, így a leandereken is.


A levél-, és pajzstetvek váladékán, az édes mézharmaton telepszenek meg a fekete tömlősgombák, mintegy bevonatot képezve a levélen. Ezt nevezzük korompenésznek. Ezek a feketés gombatelepek megakadályozzák az asszimilációt, ezért akár torzulást is okozhatnak a leveleken.
Korompenész ellen a legfontosabb és leghatásosabb a megelőző védekezés, a levél-, és pajzstetvek felszaporodásának megakadályozása!!


Már kialakult korompenész esetén erős vízsugárral, vagy a levelek kézi lemosásával eltüntethetjük a fekete gombákat. Ezzel egyidőben természetesen a levéltetvek ellen is védekezni kell!!

| Megyeri Szabolcs Kertészete

| Megyeri Szabolcs Kertészete

| Megyeri Szabolcs Kertészete

A fenti cikk, szerzői engedéllyel jelent meg

Forrás: Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kara
Szerzők: Horváth Zoltán, Lévai Péter, Vecseri Csaba és Vörös Géza
Megjelent: Növényvédelem, 2006 / 7 szám