Buddha keze citrom (Citrus medica var. sarcodactylis)

Az ujjas citrom a legizgalmasabb citrusféle. Intenzív illatú  gyümölcse ujjszerű részekre tagolódik, és feltűnen hasonlít a Buddha kéztartásához, ezért angol, kínai, japán olasz, vietnámi, koreai és francia nyelven – de nálunk is – Buddha kezének nevezik.

Eredete Dél-Kelet-Ázsiába szubtrópusi vidékéről, valószínűleg Északkelet-Indiába vagy Kínába vezethető vissza, ahonnan a legtöbb háziasított citrusfée származik.

Különböző fajtái és változatai léteznek, a „nyitott kéz” típusoktól a kifelé nyúló változatokon át  a „zárt kezű” típusokig, amelyekben az ujjak egyben vannak.

Léteznek félujjas termésű fajták is, amelyekben a bazális oldal egyesült, a csúcsi oldal pedig ujjazott. Gyümölcse kezdetben lila, majd idővel, ahogy növekszik, úgy vált először haragos zöldre, majd végül narancsos-élénksárgára. Bizarr termése a 30 centiméteres hosszúságot és is könnyedén eléri, míg súlya anem egyszer a fél kg-ot is meghaladja.

Fiatal levelei lila színűek, később váltanak zöldre, fogazottak, hullámosak és látványosan nagyobbak, a többi citrus levelétől.

Fehér alapon lilás-rózsaszínbe hajló virágai jóval nagyobbak, kb kétszer akkorák, mint a többi citrusfélék virága.

A kifejlett példányok körülbelül kétméteres magasságot érnek el, kisebb fákhoz hasonló korona mérettel.

Gondozás:

• Fényigény: Fényigényes, de kissé szűrt fényben is szépen fejlődik.
  • Talajigény: Tápdús, jó vízáteresztő képességű talajt szeret.
  • Hőigény: Nyáron a teljes napot szereti, de jól tolerálja a finoman szűrt fényt is. Télen világos, fagymentes helyen 10 fok körüli hőmérsékleten teletessük. A hidegre rendkívül érzékeny, csakúgy, mint mostani nyaraink az extrém hőségére és szárazságára!
  • Vízigény: Nyáron bőven öntözzük és hetente tápoldatozzuk speciális citrustáppal, de tál sose legyen alatta, mivel a pangó vizet nem tűri.
  • Kártevő: a levéltetvek könnyen megtalálják, de az egyetlen igazán kártékony és veszélyes kártevője a citrus aknázómoly

Termése:

Belseje színtiszta fehér bél (albedo), ami olyannyira szilárd és tömör, hogy levet kifacsarni belőle egyenlő a nullával. Az egyhén virágos zamatú albedó azonban számos módon használható: friss saltákba szeletelve,  kandírozva süteményekbe / édességként.