Ültetés

A bougainvillea ültetésekor fontos az ültetőedény megfelelő mérete. Ha nem vásárolt, hanem otthon szaporított növényt ültetünk, a gyökér méretéhez megfelelő nagyságú konténert válasszunk. A legelső edény, amibe ültetünk, mindenképpen kicsi legyen. A növény fiatal korában elsősorban gyökeret fejleszt, és erejét mindaddig a gyökér növesztésére fordítja, míg a gyökérzet az ültető edényt jól be nem szövi. Ennek az lesz az eredménye, hogy a bougainvillea termőföld fölötti része nem, vagy csak minimálisan fog nőni.

A cserepet ne tegyük közvetlenül földes talajra, mert ha a növényt sosem mozgatjuk, a gyökerek egy nyár alatt is a talajba nőhetnek, és ha felemeljük a cserepet, a gyökerek megsérülnek.

Azt javaslom, hogy a bougainvillea cserepe alatt ne használjunk alátétet. De ha ragaszkodunk hozzá, az alátétből kivéve öntözzük a növényt, várjuk meg, hogy a felesleges víz kifolyjon a cserép alján, és csak ezután helyezzük vissza az alátétre. Esős időszakban vegyük ki az alátétet a cserép alól. Ha a bougainvillea vízben áll, károsulnak a gyökerei.

A fentieken túl az alábbi tippeket érdemes megfogadni:

  • sose használjunk olyan ültető edényt, aminek az alján nincsenek a felesleges víz elvezetésére szolgáló lyukak. Nem javasolt azt sem, hogy kaspóban tartsuk a cserepet. Ha túlöntözzük a növényt, a kaspó alján állni fog a felesleges víz. Igen, a kaspó díszes. A növényünk meg élni akar.
  • kerüljük a fekete konténerek használatát, ha a bougainvilleát közvetlen napon tartjuk.
  • a konténer, amibe ültetünk, ne csak túl nagy ne legyen, de túl kicsi se. Elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a gyökér kényelmesen elférjen benne, és még a táptalajnak is maradjon hely. Ne feledjük, a napon a kisebb konténerekben lévő föld hamarabb kiszárad, ezért gyakrabban kell öntöznni, mint a nagyobb földlabdás növényeket.
  • műanyag, vagy agyag cserép? Örök vita. Bármelyik jó. De ha agyag cserépbe ültetünk, vegyük figyelembe, hogy súlya miatt nehezebb lesz mozgatni a növényt, pláne, ha több, és nagyobb példánnyal van dolgunk. A műanyag mellett szól még az is, hogy tovább tartja a föld nedvességét, mint az agyag. Az agyag ugyanis szellőzik, a műanyag nem. Így az agyag cserépben lévő növényt gyakrabban kell öntözni. Az agyag viszont sokszor szebb, díszesebb, és természetességénél fogva jobban mutat egy mediterrán kertben. A növénynek mindegy, melyiket választjuk, csak vegyük figyelembe  a fentieket.