Formázás, metszés

Metszés nélkül a bougainvillea hosszú ágakat növeszt, formátlanná és kezelhetetlenné válik. Javasolt metszeni a bougainvilleát, hogy elősegítsük a bokrosabb növény kialakulását. Ne féljünk bátran fogni a metszőollót, minél többet metsszük, a növény annál erősebb és hálásabb lesz.

A bougainvilleákat a tavasztól nyár végéig tartó időszakban bármikor meg lehet metszeni, ennek ellenére a metszést a virágzó ciklust követően végezzük el. A bougainvillea színes fellevelei mindig a hajtások, ágak végein képződnek. Ha virágzás előtt vágjuk vissza ezeket az ágvégeket, gyakorlatilag a virágokat vágjuk le, így a virágzás elmarad.

A metszést fejezzük be legkésőbb augusztus közepén annak érdekében, hogy az őszi napéjegyenlőségig legyen ideje a hajtásoknak kifejlődni, melyek végén szeptember közepétől újra megjelennek a színesedő fellevelek.

Mivel a legtöbb bougainvillea fajta oldalhajtások képzése nélkül növekszik, a fiatal növényeket gyakran kell metszeni, hogy bokros, tetszetős növényt neveljünk. Metszés során a 30 cm körüli hosszúságú hajtások csúcsait csípjük le. Nagyjából egy hét múlva a vágás alatti 2-4 levélnyél tövében elágazások keletkeznek, amiket kb. 3-5 héttel később, ha elérték a 6-8 leveles hosszúságot, a csúcsukon ismét csípünk vissza. A bougainvillea metszése nem csak a bokrosodás, de a dúsabb virágzás érdekében is ajánlott. Mint már említettük, a virágok a hajtások csúcsában keletkeznek. Minél több az elágazás, annál több az ágcsúcs, így több lesz a virág is.

Fontos: nem ajánljuk, hogy a bougainvilleát a téli beköltöztetés előtt újra metsszük. A téli időszakra jellemző, hogy a bougainvillea ágai fajtától eltérően kevésbé, vagy jobban visszaszáradnak. Ha metszünk is, és a növény vissza is szárad, tavaszra gyakorlatilag elveszítjük az előző szezonban megnövesztett lombozat jó részét, és kezdhetünk szinte mindent elölről. Télen a metszésen még csak ne is gondolkodjunk, az első metszést a tavaszi kihordáskor végezzük el.