Egyéb mediterrán növények

Eukalyptus …

Ausztrália igen kedves a szívemnek, mivel életem első pár évét ott töltöttem. Elsősorban ezért próbálkoztam nálunk is az eukaliptusz növény nevelésével, hogy legyen valami ami erre a szép országra és szülővárosomra Sydney-re emlékeztet.

Másodsorban nem elhanyagolható jótékony gyógyító hatása sem, hiszen köztudott, illóolaját sokféleképpen felhasználják, de leveléből tea is készíthető.

Én torokbalzsamot szeretnék majd készíteni a saját növényem leveleiből.

Egy méhészetben kóstoltam azt a csodálatos mézet, melyben menta és eukaliptusz leveleket áztattak, és ettől kellemes mentás, mentolos íze lett. Azóta ha fáj a torkom, vagy megfázom ezt a mézet használom gyógyírként.

Nézzük először is mit lehet tudni erről a növényről.

Az Eukaliptusz Ausztráliában őshonos. A növény levélzetének ezüstös-kékes színárnyalata és kellemes, aromás illata van. A fa igen gyorsan növekszik, évente 50 centiméterrel lesz magasabb. A leveleit csak tíz eukaliptuszfaj hullatja el, a többi 5-600 faj örökzöld.

Örökzöld levelei nagyon érdekes tulajdonsággal bírnak.

Bármelyik fajta, legyen az kerek, vagy hosszúkás levelű, követni tudja a napfényt, ami annyit jelent, hogy mindig úgy fordul, hogy a napfény csak a levél élét érje. Így nem melegszik fel a napfénytől a levél, és nem ég meg a napon, nem tud kiszáradni. Viszont az is igaz, hogy ezért az eukaliptuszfa szinte alig ad árnyékot.

Az eukaliptusz levél a fő tápláléka az Ausztráliában honos koalának. Csak ők képesek megemészteni a levélben lévő rostokat. A koala nem csak éhségét, hanem szomjuságát is csillapítja az eukaliptusz levelével, mivel soha nem iszik vizet vagy folyadékot. Innen is kapta a nevét is. A „Koala” a bennszülöttek nyelvén „vizet nem ivó”-t jelent.

A levélben található nagy mennyiségű cineol kámforos, hűsitő illatú. Erős baktériumölő hatása van. Inhalálásra, légúti betegségek kezelésére, fertőtlenítésre, sőt még a fogászatban szájöblítésre is használják. Ha egy eukaliptusz ágat vázába teszünk, illatával elűzi a legyeket és a kellemetlen szúnyogokat is.

Az eukaliptuszt mocsaras vidékekre is telepítik, mivel hatalmas gyökérrendszere rengeteg vizet képes a talajból felszívni.

Fája nagyon tömör, még a farontó bogarak sem károsítják, korhadása minimális. Még a tölgynél, diónál is keményebb, ellenállóbb. Szívesen használják hajók építésénél, kerti bútor készítésénél.

Virágjának nincs illata, vagy csak nagyon enyhe. Nálunk sajnos szinte egyáltalán nem virágzik.

Illat hiányában a porzást nem a rovarok, hanem a madarak végzik.

Szaporítani magvetéssel lehet.

A magokat ültetés előtt pár hétre hideghatásnak kell kitenni, csak utána ültethető. Laza jó vízelvezető közegbe vessük el a magokat. kb. 3-4 hét alatt csírázik ki.

Cserépbe ültetését 5-6 leveles korában célszerű elvégezni.

Eucalyptus gunnii – Havasi eukaliptusz

nálunk talán a legelterjettebb

Eukalyptus gunnii – Havasi eukaliptusz

         

Ezüstös levele évszaktól függően kék illetve zöld színben játszik. Dézsás növényként is tartható. Ez a leginkább fagytűrő fajta. Az idősebb példányokat kiültethetjük a kertbe is, ahol -10 fokig fagyállók. Télen ajánlatos takarni. Én a töve köré csirkehálót raktam és falevéllel megtöltöttem.

Jól viselik a metszést, melynek ideális ideje a késő nyár.

Vízigénye közepes, de rendszeres öntözést igényel.

Ültetni már március elején lehet.

Eucalyptus globulus – tasmániai eukaliptusz

Eukalyptus globulus – tasmániai eukaliptusz (fotó  forrása: www.australianseed.com)

        

 

Ausztrália és Tazmánia vidékéről származik.

A levele hosszúkás és sarló alakú, bőrszerű, mirigyeiben található az olaj. Szürkészöld levelei és krémszínű virágja van.

B típusú földbe ültessük és gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről.

Tápozni nem kell.

Télen fagymentes kb. 10 fokos, világos helyre vigyük. Mivel levelei örökzöldek, fontos a világos hely.

Ezt a fajtát nem szabad metszeni. Az én példányom még nagyon kicsi, ezért saját tapasztalatról a növénnyel kapcsolatban még nem tudok beszámolni.

Az alábbiakban bemutatott 2 fajta még nincs birtokomban ezért csak internetes képeket és ismereteket tudok leírni róla, de szándékomban áll ezt a két növényt is beszerezni.

Eucalyptus citriodosa

(fotó forrása:  http://www.dobrenasiona.com)

Ezt a fajta eukaliptuszt citrom-eukaliptusznak is hívják, citromillatú illóolaja miatt.

Eucalyptus ficifolia

(fotó forrása:  http://www.alpinenurseries.com.au)

Ausztráliában, Új-Zélandon található.

Örökzöld  Közép-Európában csak ritkán virágzik. Virágja piros színű.

Világos, napos, esetleg félárnyékos helyen, pl. teraszon, vagy balkonon tartsuk. Szereti a nedves környezetet, bőségesen öntözzük. Legmegfelelőbb erre a célra az esővíz.

A teleltetéshez világos helyre van szüksége, ahol a hőmérséklet 2-8 Celsius fok.

További fajok a teljesség igénye nélkül:

Eucalyptus coccifera

Eucalyptus dalrympleana – Hegyi gumifa

Eucalyptus elata

Eucalyptus glaucescens,

Eucalyptus goniocalyx – hegyi szürke gumifa

Eucalyptus niphophila

Eucalyptus perriniana

Eucalyptus regnans

Eucalyptus stellulata

(Készítette: Hauthné Pál Erzsébet)