Vincent Van Gogh (1859 – 1890)

Kay Crain - Jenny planting oleander

Holland festőművész, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja.

Legszebb csendéletei 1888 után készültek, miután Arles-ba utazott, a dél-franciaországi fény és a színek teljesen magukkal ragadták. A provence-i tájat festette, a lángoló pompát, a ragyogó színeket.

Ekkor készült az Oleanders című olajfestménye, mérete 60.3 x 73.7 cm, a New Yorki The Metropolitan Museum of Art gyűjteményében található.

Van Gogh a leandereket vidám, életigenlő növénynek tartotta, melyek fáradhatatlanul ontják virágaikat, folyamatosan erős új hajtásokat hoznak. A festményen a vágott virágok kitöltik a majolika kancsót, ahogy a művész Arles-ben készült csendéletein általában. Az élénkzöld háttér előtt álló asztal terítőjére az erős ecsetvonásokkal festett rózsaszín virágok lila árnyéka vetül. Az asztalon Émile Zola „La Joie de vivre” (Életöröm) című könyve, nem véletlenül…

Gustav Klimt (1862-1918)

Vincent Van Gogh - Oleanders

Osztrák festőművész, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselője.

Tanulmányait az Osztrák Császári és Királyi Iparművészeti Iskolában végezte.

Kezdetben lépcsőházakat festett, például Kaiserstiege a bécsi Burgtheaterben, az osztrák Kunsthistorisches Museum lépcsőháza, Globe színház London, Taorminai színház.

Falfestményei történelmi jeleneteket ábrázolnak, amelyek élethű és történelmileg pontos részletek sokasága révén jelenítették meg a múltat. Később viharos élete problémáit festette képeiben, portréiban. Tájképein kezdetben erdőket és párás vízfelületeket festett, majd a zárt kertek kerültek a középpontba. Portréi kezdetben lelki problémákkal küzdő nőket ábrázoltak, majd filozófiával kezdett foglalkozni, mely átszőtte műveit is. Késői műveinek fő témája az élet körforgása volt.

Gustav Klimt - „Two Girls with an Oleander” (Két lány leanderrel)

A „Two Girls with an Oleander” (Két lány leanderrel) című festménye 1890-ben készült. Olajfestmény, mérete 55 x 128,5 cm A Connectikut álllambeli Hartfordban található Wadsworth Atheneum Museum of Art tulajdona. Az előtérben álló lány ruházata reneszánsz stílusú.

Az ábrázolt jelenet ismerős lehet: oh azok a pillák…

Gustav Klimt - Bildnis Emilie Flöge

A fenti portré Klimt élettársát ábrázolja, címe „Bildnis Emilie Flöge”. 1893-ban készült, olajfestmény, mérete 410 x 240 cm, a bécsi Albertina Galéria tulajdonában van. A hölgy híres divattervező, és üzletasszony volt.

A háttérben álló méretes leanderfa virágainak színe harmonizál az asszony ruhájával. Vajon milyen fajta lehet???  Narancssárga leander…

Franz Xaver Winterhalter (1805-1873)

Franz Xaver Winterhalter - Kaiserin Elisabeth von Österreich

Német festőművész és litográfus.

A hercegek festője, a festők hercege

A tehetséges festő Freiburgban és Münchenben, a leghíresebb akadémiákon tanulta a mesterséget. Először Karsruhe-ban a badeni őrgrófnő rajztanáraként indult a karrierje. A hercegekről, grófokról készült portréi rövid időn belül híressé tették Európa szerte, néhány éven belül a francia királyi család udvari festője lett, az európai nemesi és uralkodó családok elhalmozták megrendelésekkel.

1841-ben Viktória királynő meghívta a brit királyi palotába. 1852-ben Isabella spanyol királyné unszolására a spanyol királyi udvarban dolgozott tovább, majd visszatért Párizsba. Leghíresebb megrendelői voltak ebben az időben a belga királyi ház, valamint a szentpétervári és bécsi császári udvar.

Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné portréi a leghíresebbek művei közé tartoznak.

A „Kaiserin Elisabeth von Österreich” címet viselő festmény 1865-ben készült.

Az eredeti festmény az osztrák Kunsthistorisches Museumban látható, Bécsben.

Olajfestmény, mérete 225cm x 133cm.

Bár Sissi kedvenc virága az ibolya volt, biztos nem véletlenül áll a háttérben a nagy bokor leander…

UJVÁRY FERENC KISOROSZI, 1898 – 1971

Budapesten a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán, illetve édesapjától, Ujváry Ignáctól tanult festeni.
Naturalista stílusban festett tájképeket, 1924-től fogva szerepelt műveivel a Műcsarnokban.


Egész életében szülőfalujában, Kisorosziban alkotott, dolgozó embereket, a dunai tájat festette meg.

Fényképészettel is foglalkozott, műtermet rendezett be otthonában.

Parasztudvar leanderekkel

Leanderes udvar

Szerző: Forgács Bea és Kissné Bakcsy Judit