Aktuallitások Xylella

Egyre közelebb kerül hozzánk a Xylella

Kedves Leandert Szerető Tagtársak, az elmúlt időszakban több üzenetet lehetett látni arról, hogy a mediterrán országokból vagy akár más földrészről leander hajtásokat hoztatok.

Nagyon vigyázzatok, mert az amerikai kontinensről már behurcolásra került Európába a Xylella baktériumos fertőzés, ami nem csupán a mi virágainkat öli meg, hanem a szőlőt és egyes csonthéjas gyümölcsfákat is. Ráadásul több száz növényfaj hordozhatja a fertőzést, köztük számos sajnos tünetek nélkül is.

A Magyar Leander- és Mediterrán Kertbarát Egyesület honlapján tavaly májusban jelentettük meg a figyelmeztetést, hogy az olasz csizma sarkában megjelent a betegség, de azóta Korzikán és a francia Riviérán is elterjedt. Utóbbi azért is veszélyes, mert az ott található kertészetekből szoktunk növényt vásárolni. Sajnos már Szászországban is találtak egy fertőzött növényt.

A fertőzöttség felszámolása igen nehéz feladat, mert a Xylella baktériumot a növényi nedvet szívó rovarok is terjesztik.

A fertőzöttség felfedezése zárlat elrendelése mellett a fertőzési gócban található gazdanövények megsemmisítését, a környező nagyobb területen a fogékony növények kiviteli tilalmát vonja maga után. A fertőzöttség felszámolása után csak a zárlati idő (több év) letelte után lehet ismét szabadon szállítani a zárlatban érintett növényeket.  A fertőzés kimutatása nálunk is szigorú karantént és nagy területen történő gazdanövény megsemmisítést vonna maga után nem csupán a fertőzött állományban, hanem a környezetben is.

Miután mind a 3 európai helyszín mögött más alfajú baktérium van, bizonyos, hogy egymástól független behurcolásokról van szó, ami további éberségre kell, hogy intsen bennünket.

A jövőben nem érdemes kockáztatni az esetleges tünetmentes, de fertőzött hajtások hazahozását, a magoncainkból millió szépség itthon is kiszelektálható!!! A magról szaporítás további előnye, hogy a mag sem a leanderrákot, sem a Xylella fertőzöttséget nem terjeszti, a kikelt magoncok mentesek a fertőzéstől.

Mellékelten található a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) tájékoztatója, aki együttműködésünkre számít abban, hogy ez a leanderráknál sokszorosan veszélyesebb kórokozó be ne kerüljön Magyarországra:

http://portal.nebih.gov.hu/-/xylella-fastidiosa-nevu-bakterium-terjedesenek-megakadalyozasarol

http://portal.nebih.gov.hu/-/figyelem-bovult-a-novenyutlevel-koteles-novenyek-listaja-

http://portal.nebih.gov.hu/-/europaban-a-xylella-szolot-is-fenyegeto-alfaja-