Események, rendezvények

Lassan indul a szezon

Sziasztok!
Bár most még kemény hidegek vannak, de lassan beindul az idei év a leandereknél. Elkezdtek beérni a tavalyi magok, s ahogy ez megtörtént, már lehet is kezdeni a vetésüket, csíráztatásukat, kinek-kinek mi a jól bevált módszere.
Reméljük az ide év kedvezőbb lesz, mint a tavalyi, több napsütésre és kevesebb kártevőre számíthatunk majd.
Még mielőtt azonban a szaporításnak nekilódulunk szeretnélek benneteket egy kis múltidézőre meghívni.
- Fehérvárcsurgó: (2014. 05.30-06.01) A standunkon sok-sok érdeklődő és vásárló megfordult. Mivel ez volt az első ilyen rendezvényünk, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, amit az idén már kamatoztatni is fogunk. Az elhangzott „Leanderek ezernyi arccal” című előadás Heyek Andreától pedig méltán aratott osztatlan sikert a hallgatóság köreiben.
- Kertészet látogatás: Kecskeméten, az ország legnagyobb leander kertészetében tettünk látogatást augusztus 09-én. Itt is köszönetet mondunk Gyenes Gézának, aki megnyitotta nekünk a kertészetet, szakértőként válaszolt kérdéseinkre, műhelytitkokat árult el. Nem utolsó sorban kis vetített előadással is készült, vásárolni is lehetett a növényeiből. Sok új kertbaráttal ismerkedtünk meg, hiszen mondhatjuk, hogy az ország minden szegletéből jöttek az érdeklődők. Itt a tapasztalatunk az volt, hogy nem elég egy fél nap, az idei kertlátogatást már egész naposra tervezzük.
- Velence, I. Leanderfesztivál: (2014. 08. 18-19) Meglepetésünkre, már odaérkezésünkkor listával vártak az érdeklődők. Mindkét nap nagyon jó hangulatban telt el egy nagyon kellemes helyen. (A helyszín olyan volt, mint egy hamisítatlan tengerpart!)
- 2014. 09. 5-7-ig a Thury várban a XXIX. Várpalotai Napok keretében Kertbarát Kiállítás: Itt úttörő munkát végeztünk. Első alkalom, hogy leanderek is voltak jelen. Idén is várnak minket, bár a helyszín Balatonalmádi lesz.
- Az Év Kertje: 2014-ben Heyek Andrea kapta ezt a címet. Idén is szeretnénk megajándékozni tagtársaink közül valakit. (Várjuk a szavazatokat!)
- Taggyűlés: (helyszín: Heyek Andrea csodálatos kertje) 2014. 09. 13., melyen néhány változtatást megszavaztunk. Az elnökséget a tagok további 3 évre megválasztották. A 2015-ös év tagdíja 6000 ft helyett 4000 ft. A taggyűlésen való részvétel és szavazás interneten keresztül (Skype) és meghatalmazás által is lehetséges.

Szeretnénk az Egyesület idei terveit is megosztani Veletek. Minden ötletet, javaslatot szívesen fogadunk természetesen, hiszen együtt tehetjük színessé, élővé, tölthetjük meg valódi tartalommal mindazt, amit a név takar.
Szeretnénk szponzorokat találni pl. különböző kertészetek, mezőgazdasági-, gazda-, vetőmag boltok stb. A kapott kedvezmények elsősorban tagjainkat gyarapítaná.
Terveink között szerepel a magyar magoncok katalogizálása, amihez az anyaggyűjtést elkezdtük.
Aki kedvet érez a részvételhez, annak nincs más dolga, mint a magonc adatlap kitöltése és annak a leanderegyesulet@gmail.com címre történő eljuttatása. Az adatlap elérhető és letölthető a honlapunkról http://leanderegyesulet.hu/leanderfajtak/magonc-adatlap/
Az alábbi linken pedig már az eddig összegyűjtött nevek listáját is láthatjátok. http://leanderegyesulet.hu/l…/magyar-magoncok/nevek-listaja/
Szeretnénk a katalógust a honlapon közzétenni, mert büszkén mondhatjuk, Magyarország lassan leanderes nagyhatalommá válik, annyian foglalkoznak magvetéssel. Különlegességek is születtek már, mutassuk meg egymásnak és az érdeklődőknek.
Szeretnénk más mediterrán növényekkel foglalkozó Egyesülettel is felvenni a kapcsolatot, citrusosok, kaktuszosok, hibiszkuszosok, bugisok, stb. Sok-sok kis és nagyobb, helyi Kertbarát Egyesület működik szerte az országban, a partnerség, a tapasztalatcsere mindenkinek előnyös lehet.
2015-ös tervek:
- Február: taggyűlés - témája az idei év eseményei, felkészülés a különböző programokra.
- Tavasztól ahogy az időjárás lehetővé teszi csemeték árusítása. (itt is és honlapunkon is közzétesszük az aktuális listát)
- Június 5-7: Fehérvárcsurgói Kiállítás és Vásár
- Júliusban kertészet látogatás (pl. Veszprém, de lehet hogy másik lesz!)
- Augusztus eleje: Velence, Leanderfesztivál
- Augusztus vége: Balatonalmádi kiállítás (Várpalotai Kertbarát Egyesület meghívására)

Ha az olvasottak alapján kedvet kaptál, hogy egyesületünk tagja légy, kövesd a http://leanderegyesulet.hu/rolunk/belepes-az-egyesuletbe/oldalon található információkat.
Szeretettel várunk!