Leanderek Tartás, gondozás

Októberi teendők

Még örülhetünk néhány napsütéses napnak, de a naptár, az időjárás és növényeink is jelzik, lassan végéhez közeledik a szívünknek kedves, virágontó szezon. A hajnali hűvös, az esők hatására már alig díszíti néhány virág a kertünket, és ők sem hozzák már igazi formájukat.
A kánikula elmúlásával egyre kevesebb vizet párologtatnak növényeink, így kevesebb locsolás is elegendő. Nagy esőzések után ügyelnünk kell arra, hogy a tálkákból, tálcákból, alátétekből, a nem lukas cserepekből öntsük ki a fölösleges vizet.

Minthogy nem kell olyan sokszor locsolnunk, érdemes a felszabaduló időt a cserepek, a növények „rendbetételére” fordítani.

Gyomtalanítsuk a földjüket, vágjuk le az elnyílt bugákat, a fölösleges magtokokat, szedjük le a sárguló, esetleg beteg leveleket.

Levéltetves leander

Ez a foglalatosság jó alkalmat teremt a kártevők és az általuk okozott károk felmérésére.

> A nedvesség ideális táptalaja a gombás fertőzéseknek.
> Fehér pöttyök a levelek fonákján a pajzstetvek jelenlétét jelzik.
> A levelek apró, tűszúrásszerű foltocskái, a levél mindkét felén tapasztalható „morzsák” atkákra utalnak.
> A pici sárga, szőrös lények a leander ádáz ellenségei, a leander levéltetvek.

Levéltetves leander
Levéltetves leander

Idejében szabaduljunk meg tőlük a károsodott levelek eltávolításával, szükség esetén metszéssel, lemosással, szélcsendes időben történő permetezéssel.

Sajnos a kártevőket nem mindig intézi el a hideg, elbújnak. Az idő melegedésével (akár a teleltető hely klímájában is) előjönnek és tarolnak, az egész növényünket tönkre tehetik, elcsúfíthatják.

Az ajánlott növényvédő szerekről, hatásukról, alkalmazási lehetőségeikről olvashattok honlapunkon: Növényvédő szerek kórokozók és kártevők ellen című cikkünkben, amit Vadászné B. Zsuzsának köszönünk itt is.

Az éjszakai hűvösben megfázhatnak a friss gyökerek, ezért ha mindenképpen szabad levegőn szeretnénk tartani még a kicsiket, tegyünk alájuk vastag habszivacsot, hungarocellt. Legjobb azonban éjszakára védett helyre tenni őket, nappalra pedig visszavinni a jó levegőre. Az „utaztatás” megvalósítása természetesen függ a körülményeinktől, munkarendünktől…
Ha valaki biztosra akar menni, már most zárt térbe viszi virágait (konyhaablak, télikert, teleltető). Arra azonban vigyázni kell, hogy fűtött lakásban nagyon hamar megjelennek az atkák!

Sokunk ablakában még most gyökereznek a nyár végén barátoktól, fórumtársaktól ajándékba kapott vagy csere-berélt hajtások, melyeket fontos lenne minél előbb beültetni, hogy megerősödjenek a tél beállta előtt. Vagy mégsem? Érdemes-e ezt megtenni még most, vagy inkább várjunk vele tavaszig? A vélemények megoszlanak, többen megtapasztaltuk az ősszel frissen beültetett hajtások pusztulását a tél folyamán, viszont ha óvatosak vagyunk, figyelünk a kincsünk igényeire, nem lehet gond.

A hernyók is károsíthatják a növényt
A hernyók is károsíthatják a növényt

Másik lehetőség a gyökeres hajtások vízben történő teleltetése pince, garázs, kamra ablakában. Többen tapasztaltuk, hogy a gyökeres hajtások jól elvannak télen is vízben, viszont rendszeresen ellenőriznünk kell őket, pótolni vagy lecserélni a vizüket, amennyiben szükséges. A kis növénykéink a tél folyamán általában „telegyökerezik” az üvegüket, ezért érdemesebb széles szájú befőttes üveget használni, hogy kiemeléskor ne sérüljenek. Tavasszal aztán dús gyökérzettel kerülhetnek cserépbe.

A kártevőkre ebben az esetben is ügyelni kell!

A leandereink rendbe téve, kicsinosítva sorakoznak a kertünkben, bízunk benne, hogy nem tréfál meg bennünket az időjárás hirtelen fagyokkal, és van még pár napsütéses hetünk felkészülni a teleltetésre.

A leander nevelés sarkalatos pontja és behatároló tényezője a megfelelő teleltető hely megléte. A téma, hogy hogyan készüljünk a télre, hol, milyen körülmények között tartsuk, hogyan gondozzuk télen kedvenc növényeinket, egy külön cikket érdemel, ezzel foglalkozunk majd következő írásunkban.

Addig is várjuk véleményeteket, személyes tapasztalataitokat a fentiekkel kapcsolatban az Egyesület címére. leanderegyesulet@gmail.com

Meséljetek, ti hogyan csináljátok? Az írásokat közzétesszük.

A cikk szerzője: Forgács Beáta